Technikai adatok-MSI GL62M 7REX

Processzor Intel Core i7-7700HQ (4 mag, 3,8Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - SSD-t s variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera, MiniDisplay
Hangrendszer NAHIMIC AUDIO
Ár MOST CSAK 259 990 Ft
Az MSI GL62M 7REX alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

A vörös sárkány keze alatt dolgozó gyártó, ezúttal is olyat villantott, amit kezünkbe véve csakis elégedetten biccenthetünk, hiszen a GL62M úgy fed le kvázi minden létező játékos igényt, hogy közben esze ágában sincs átlépni egy lélektani határt az árazásával. Még alapból se, nemhogy a mostani, exkluzív Radium akcióval a háta mögött.

 

 

Megjelenés

Ha valami biztos, akkor az az, hogy a vörös-fekete dizájn lassan már tényleg kéz-a-kézben jár a gamer külsőségek általános sajátosságaival. Nem véletlenül operál ezzel a kombóval, az ACER-től az ASUS-ig mindegyik gyártó, ha játékos megoldásról van szó, ám kétségtelen, hogy a vörös és fekete kombináció inkább volt mindig is az MSI sajátja, mintsem bármi más a színskálán. Ugye elég csak a gyártó emblémájára vagy a komponenseik dobozolására gondolnunk. Mindezek okán nem meglepő, hogy mind a GL62M, mind pedig a komplett dobozolása is ezzel az összeállításal dolgozik. A fedlap egyébként egy világosabb, inkább a szürke egyik mélyebb árnyalatával dolgozik, ugyanakkor ezt felhajtván már az összhatás egy sötétebb látványt kelt. A panelkeret túl sok izgalmat nem rejt magában, láttunk már ilyet nem is egyszer, az alapegység azonban már annál izgalmasabb. Az egésznek, így a klaviatúrának, úgy pedig a csuklótámasznak is, roppant módon kellemes a tapintása, az összhatás pedig meglehetősen kényelmes. Jól látható, hogy a ki-be kapcsoló gomb mellett még további kettő leledzik, ennek oka, hogy egyikkel az úgynevezett MSI Dragon Centert, míg a másikkal az akár manuálisan is szabályozható, "intelligens" légkeringetési rendszert le ki- vagy ugye bekapcsolni. Küllemre egyébként nincs kifogásolni valónk, sőt az egész borzasztó megnyerő és mutatós, úgy ahogy van. Külön öröm egyébként a touchpad és az egér gombok szeparációja is, amit a modernizáció során, egyre több gyártó igyekszik készakarva lefelejteni, feláldozva ezzel a kényelmet és kézenfekvőséget, a dizájn kiüresedett oltárán. Úgyhogy nem is annyira meglepő módon, de ez így megint csak egy jeles.

 

Kijelző

A tesztpadunkon járt MSI GL62M a hagyományos, 15,6"-os méretezéssel operál, azonban akkor se csüggedjünk, ha a nagyobbra eresztett kijelzőket preferáljuk, ugyanis az alábbi link a GL72MVR-re vezet, ami a GL62M kvázi nagy testvére. A GL62M egyébként természetesen 1920x1080-as FullHD felbontással dolgozik, de persze az IPS ezúttal (sem) maradhatott ki a repertoárból.

 

Portok és eszközök

Az MSI GL62M-et bizony minden olyan bementi csatlakozóval ellátták, amire a maradéktalan gyakorlati használat érdekében csak szükségünk lehet majd. Ugye az USB 2.0, az USB 3.0 és az USB 3.1 Type C (Gen1) szentháromsága ma már tök alap, de van itt HDMI, LAN, Kensington-zár, Minidisplay, többformátumú kártyaolvasó és jack bemenet is. Továbbá természetesen a HD webkamera, a háttérvilágítással dolgozó billentyűzet és a Bluetooth 4.0 sem maradhatott ki a szórásból.

 

Az Intel Core i7-7700HQ generálta teljesítmény

Aktuál processzorok ide, nextgen processzorok oda, az kérem kétségtelen, hogy az Intel Core i7-7700HQ, a maga négy magjával, 3,8Ghz-es órajelével és 6mb gyorsítótárával már számtalanszor bizonyított az elmúlt esztendő során, -így pedig joggal beszélhetünk is már róla mintegy fanfavoritként, ha úgy tetszik sláger termékként. És bár persze a nyolcadik generáció már rég dübörög, a közelgő kilencedikről pedig egyre sűrűbben lehet itt-ott elcsípni egy-egy fél, vagy akár kerek egész információt, a gyártó hetedik generáció még ma is meglepően népszerű. Mindehhez ugye még egy 2400Mhz-en dolgozó, 8GB-os DDR4 is hozzárámolja a magáét, hogy aztán az NVIDIA fémjelezte, GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 játszi könnyedséggel arassa majd le a babérokat. Ám erről bővebben majd kicsit később.

 

 

 

Az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 -ról bővebben

Az MSI GL62M grafikus teljesítményéért nem más, mint a Pascal-alapú közönségkedvenc GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 hivatott felelni. A 1050Ti pedig nem elég, hogy már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, már bőven a csúcskategória hírnöke is, sőt. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem valahol talán még létminimum is a gaming piacon. A GTX 1050Ti abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig semmiféle tekintetben sincs szégyenkezni valója. A helyzet az, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-vel bizony mindent magkapunk, amire játékos aspektusból csak szükségünk lehet majd. Mindezt pedig még egy teljes körű, Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejelte a gyártó, úgyhogy csakúgy, mint a cég grafikus moduljai esetén általában, úgy a 1050Ti-vel is rendesen kitetettek magukért a tervezőasztalnál. Talán ide tartozik még továbbá az is, hogy az intelligens termikus kialakításnak hála, több, egyidejűleg dolgozó hűtőcső és két ventilátor hivatott maximalizálni a CPU és a GPU komplett teljesítményét. Ez pedig ugye azt teszi lehetővé, hogy a CPU és a GPU teljes sebességen való futtatása thermal-throttling nélkül működhessen, ami mindenképpen gyakorlati előnyt jelent majd egy-egy hevesebb meccs, meg úgy kompletten a használat során.

 

Hangzás

Az MSI GL62M hangzását tekintve egészen innovatívnak definiálható, ugyanis saját, abszolút egyedinek tekinthető megoldásával prezentálja a prezentálni valót. Az úgynevezett Nahimic Audio szoftver tulajdonképpen a gyártó sajátja, amely a gyakorlatban nemcsak a hangzás, de mikrofon, illetve a hangfelismerő funkciók csúcsra járatásáért felelni hivatott. És bár persze egy laptop hangzását aligha érdemes az esetek javában felmagasztalni, -hiszen azért aligha vehetik fel a versenyt egy komoly gamer-audio setuppal,- az MSI azért kétségkívül kitett magáért. És természetesen még a hangzáshoz tartozik továbbá az MSI Audio Boost is, melynek köszönhetően cirka 30%-os hangminőség-emelkedés kisajtolására van lehetősége a felhasználóknak.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár a GL62M-ről a gyártósoron sajnos lehagyták a szerelőpanelt, a fenéklap szerencsére még így is aránylag könnyen leoperálható. Ezt követően pedig a kritikusabb bővíteni valókhoz már hozzá is férhetünk, így példának okáért a memória modulokhoz, valamint a merevlemez(ek)hez is. Ugyanakkor érdemes az alábbi linken a webshopunkból is mazsolázgatni, tudniillik érdemes körülnézni a már eleve felbővített variációk között is, hátha.

 

Rendszer

Sajnos-nem sajnos mivel a gyártó szemmel láthatóan nem gondoskodtak nekünk előtelepített operációs rendszerrel, így ránk várt a feladat, hogy felhúzzuk a Windows-t. Ezt követően azonban minden annak rendje és módja szerint történt, az operációs rendszer hamar felállt, a driverek is pikk-pakk felkerültek, a munka, ezzel együtt pedig mind a tesztfolyamat, mind pedig az adott játékmenetek is pontosan úgy alakultak, ahogyan az egy játékos konfigurációtól 2018-ban elvárható. Amennyiben pedig az alap konfiguráció sebességét valamilyen oknál fogva kifogásolnánk, mindenki szíves figyelmébe ajánljuk a GL62M előre felbővített verzióit is, hátha.

 

Mennyire GAMER?

Azt hiszem, hogy mind a VGA-t, mind pedig a processzort boncolgató hasáb kellően informatív ahhoz, hogy rávilágítson az MSI GL62M játékos kvalitásaira. Előbbi esetén az Nvidia, GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-ös megoldása mintha egyszerűen nem is öregedne; hiszen dacára annak, hogy persze az elmúlt időszakban születtek már jóval combosabb grafikus modulok is a piacon, gyakorlatilag alig van gyengéje. Az előző generáció trendjét diktáló i7-7700HQ pedig kvázi ugyanez pepitában, hiszen a hetedik generáció egyik pionírja egyelőre makacsul képtelen az elévülésre. Az pedig kérem kétségtelen, hogy ennél a párosnál bizony aligha tudnák játékra alkalmasabb kombót találni, ebben az árkategóriában.

 

Összegzés

Bizony a GL62M-et látván sem tudjuk megcáfolni azt az örökbecsű tényállást, hogy az MSI mindig, minden körülmények között tudja mit csinál. Hetedik gerációs sláger processzor, fanfavorit gamer grafikus modul, Steelseries, kifejezetten játkos felhasználásra tervezett klaviatúra, opcionálisan választható, harmadik generációs PCI-expressz SSD támogatás, Cooler Boost 4 hűtés, valamint az innovatív Matrix Display, -amely egyrészt a gyártó sajátja, másrészt pedig lehetővé teszi, hogy még akár plusz két monitort is rácsatoljunk a notira, csúcsra járatva ezzel a valódi multitask-élményt. És ez bizony mind-mind a csomag része, amely még így sincs túlárazva, sőt, most jelentős kedvezménnyel juthatunk hozzá, hiszen a ~320 ezer forintos vételár helyett, most csupán 259.990 forintért tudjuk bezsákolni a Radium webshopjáról! Amennyiben pedig lennénk annyira előrelátóak, hogy jól tudjuk magunkró, hogy nekünk ennél még több kell, érdemes szétnézni az alábbi linken található tuningolt variációk között is.

 

 

 

Technikai adatok-MSI GL62M 7REX

Processzor Intel Core i7-7700HQ (4 mag, 3,8Ghz)
Kijelző 1920x1080; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2400Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD - SSD-t s variációk itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera, MiniDisplay
Hangrendszer NAHIMIC AUDIO
Ár MOST CSAK 259 990 Ft
Az MSI GL62MV 7REX alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 36 64 42
 

Fotógaléria