Technikai adatok-MSI GL63 8RC

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 2400 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wifi 802.11 b/g/n, Gigabit LAN; MiniDisplay, USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0
Hangrendszer Nahimic Audio
Ár 259 900 Ft
Az MSI GL63 8RC-t itt találja meg webshopunkban!

Az MSI kétségkívül mindig élen járt a gamingben, mind a dizájnt, mind pedig a teljesítményt illetően. A GL63 8RC pedig mindezen kijelentésnek a tökéletes manifesztációja, ami mind árban, mind teljesítményben, mind pedig szavatosságban is elsőrangú.

 

 

Megjelenés

A vörös-fekete színkombó lassan már tényleg kéz-a-kézben jár a játékosvilág nagyágyúival, hiszen többnyire majdnem minden gyártó morcibb, ha úgy tetszik gamer-megoldásai is mind ezzel operálnak. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a vörös és fekete eféle elegye inkább volt mindig is az MSI sajátja, mintsem bármi más a színskálán. A GL63 8RC fedlapja ezúttal azonban mégsem fekete, hanem szürke színnel operál, a közepén a szokásos piros sárkányos márkajelzéssel. És bár a fedlap önmagában tényleg egyszerűségében nagyszerű, de tulajdonképpen semmi extra, ezt felhajtván azonban már arcunkba másznak azon sajátosságok, amik a gyártó gaming konfigurációit már kvázi önmagukban is definiálják. Gondolok itt elsősorban a masszív, vaskosabbra eresztett alapegységre, ami a komplett gépnek nem csak karaktert, de súlyt is ad. Persze nem kell megidejedni, a géptest egésze még így sem lépi át a 2,2 kilogrammos lélektani határt, mindez ugyanakkor egy olyan fizikai egységben manifesztálódik, ami már ránézésre sem tűnik játéknak vagy bóvlinak. És bár maga a géptest javarészt műanyagból került kimarásra, az egész mégis sokkalta combosabb és strababíróbb annál, mint amit a konkurensek hasonló megoldásai esetén megszokhattunk.

 

Kijelző

Az MSI GL63 8RC a kijelzőjét tekintve sem marad szégyenben, hiszen (majdnem) minden olyan erénnyel rendelkezik, ami manapság már kvázi elengedhetetlen. A majdnem pedig jelen esetben természetesen közel sem véletlen, ugyanis míg az említett panel nyilván 1920x1080-as FullHD felbontással, 15,6"-os méretezéssel, valamint matt borítással operál, addig sajnos a közel 180 fokos betkintési szöggel operáló IPS, már sajnos kimaradt a repertoárból. Persze amennyiben figyelembe vesszük, hogy a gyártó mindezért, a 120Hz-es és 3ms válaszidővel dolgozó technológiával bőséggel kompenzál minket, akkor az IPS hiánya talán már nem is fáj annyira. Továbbá az úgynevezett Matrix Display még azt is lehetővé teszi, hogy egyidejűleg két külső megjelenítést is élvezni tudjunk. Ez annyit tesz, hogy mind a HDMI-re, mind pedig a Mini Display-re is kötni tudunk egy-egy monitort, így téve lehetősvé két monitor használatát egyazon időben. A Matrix Display ráadásul a 4K-s, 3840x2160-as felbontást is támogatja, így maxolva ki ezzel a lehetőségeinket is a témában.

 

Portok és eszközök

Az MSI GL63 8RC csatlakozóit tekintve is hozza a kötelezőt, hiszen kvázi minden olyan lényegi bementetet és eszközt fel tud nekünk mutatni, amik manapság már elengedhetetlenek. Ugye az USB 3.0 és USB 3.1 Type C (Gen1) párosa ma már tök alap, de van itt HDMI, LAN, Kensington-zár, a kicsit feljebb is említett Minidisplay, többformátumú kártyaolvasó és audio bemenet(ek) is. Itt persze még közel sem ér véget a szórás, hiszen mindezeken felül természetesen a HD webkamera, a billentyűzet világítás, a Bluetooth 4.0, illetve a Wifi 802.11 b/g/n - Wifi 802.11 ac párosa sem maradhatott ki a szórásból.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Az MSI GL63 8RC nem mással, mint a már általunk is megannyiszor felmagasztalt Intel i7-8750H-s megoldásával operál, melynek számtalan erényét azt hiszem talán már nem is kell külön nyomatékosítanunk, hiszen ezt már megannyi esetben megtettük korábban. Tudvalevő, hogy az i7-8750H bizony már minden olyan erénnyel felvértezésre került, melyek okán az elődöket annyira szerettük, sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Mindezek pedig kvázi azonnal borítékolják számunra annak evidenciáját, hogy az Intel i7-8750H generációjának egyik, ha nem a legjobb gaming processzora, efelől ne is legyenek kétségeink.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5-ról bővebben

Szó-mi-szó az Nvidia GeForce 1050-es megoldását már annyiszor körberajongtuk, hogy miért is ne tennénk meg ezúttal is, sokadjára? A GL63 8RC grafikus teljesítményéért felelős, NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5 bizony a középkategória vége/felsőkategória eleje, és nyilván nem is véletlenül. Az Nvidia ezen megoldása az utóbbi években már nemcsak egyszerű trend vagy hóbort, hanem kétségkívül létminimum is a minőségi gamingre vágyók körében. A GTX 1050 4GB abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig nincs is szégyenkezni valója, sem fps, sem pedig általánosabb tekintetben. A 1050-es VGA cirka háromszoros gaming-performanszra képes az elődökkel szemben, köszönhetően ez elsősorban az úgynevezett FinFET memória technológiának, ami nem elég, hogy már önmagában is bőven dobott a sebességen, a DirectX 12 támogatásnak köszönhetően ez a gyakorlatban hatványozottan is megmutatkozik majd. Mindehez az innovatív Cooler Boost hűtés is termékenyen hozzájárul, így téve képessé a 1050-öst ~40%-al combosabb teljesítmény kisajtolására, példának okáért a korábbi, 900-as szériával szemben.

 

Hangzás

Az MSI GL63 8RC hangzását tekintve egészen innovatívnak definiálható, ugyanis saját, abszolút egyedinek tekinthető megoldásával prezentálja a prezentálni valót. Az úgynevezett Nahimic Audio szoftver tulajdonképpen a gyártó sajátja, amely a gyakorlatban nemcsak a hangzás, de mikrofon, illetve a hangfelismerő funkciók csúcsra járatásáért is felel. És bár persze egy laptop hangzását csak egészen kivételes esetekben illik felmagasztalni, -hiszen azért aligha vehetik fel a versenyt egy komoly gamer-audio setuppal,- az MSI ez ügyben azért kétségkívül kitett magáért. És nyilván még itt érdemes megemlítenünk az úgynevezett MSI Audio Boost-ot is, melynek köszönhetően egy cirka 30%-os hangminőség-emelkedés kisajtolására van lehetőségünk, mindezt pedig ugye jóval kevesebb zajjal, és jócskán több karakterrel és telt hangzással karöltve.

 

 

 

Bővíthetőség

Bizony így van ez, egy MSI-t sosem a könnyed, felhasználó barát bővítési lehetőségei miatt szeretünk elsősorban. No, persze a szerelő ablak hiánya még véletlenül sem főben járó bűn, hiszen szakértő kezek még ennek hiánya ellenére is egészen könnyedén hozzáférnek a belsőhöz. A fenéklap egyébként jelen esetben is aránylag könnyen leoperálható, ezt követően pedig a súlyponti bővíteni valókhoz már hozzá is férhetünk; így példának okáért a memória modulokhoz, valamint a merevlemez(ek)hez is. Az alapfelszereltséget egyébként egy 2400Mhz-es, 8GB DDR4 RAM és egy 5400Rpm-es 1TB-os SATA HDD párosa adja, ezt lehet még ilyen-olyan formában variálgatni, tuningolni. Már amennyiben azt az egyéni preferenciák megindokolják.

 

Rendszer

Az MSI GL63 8RC-hez ugyan előtelepített Windows 10 nem jár, azonban egy külön partíción a fluid működéshez elengedhetetlen driverek mindegyikét megtalálhatjuk. Egy Windows-t pedig manapság már nem nagy mutatvány sem beszerezni, sem pedig felhúzni önerőből, így egészen könnyedén felállíthatjuk az operációs rendszerünket önerőből is. A telepítést követően pedig minden végtelenül egyszerűvé válik majd, csakúgy mint maga a használat is, melynek időintervalluma alatt semmiféle probléma nem törte le a lelkesedésünket. Minden pontosan úgy történt, ahogyan azt egy megbízható konfigon futó Win-től mára elvárhatjuk.

 

Mennyire GAMER?

Kétségtelen, hogy mind a VGA-t, mind pedig a processzort tekintve lazán kijelenthetjük, hogy az MSI GL63 8RC játékos kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, ha úgy tetszik: kőbe vésettek. Előbbi esetén az Nvidia, GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5-ös megoldása mintha egyszerűen nem is öregedne, míg az Intel tavalyi nagy dobása, az új generációs i7-8750H minden létező igénynek könnyedén megfelel a gyakorlatban. Legyen itt szó csak laza multimédiás szüttyögésről, netalántán 4K-Ultra gaminről, ez a kombó már bizonyítottan képes majd helytállni kvázi minden létező cím esetén.

 

Összegzés

Legyen szó bármilyen MSI termékről, az kérem minden tény, hogy a gyártó cuccairól csak úgy süt a profizmus, ahogyan az is, hogy bizony még a vak is látja, hogy ők aztán tudják mit csinálnak. Ez nyilván a GL63 8RC esetén is borítékolható, mi több kérem: kézzel is fogható. Az MSI GL63 8RC egy hosszútávú befektetés, egy olyan stabil origo, ami még egészen hosszú ideig nem fog elévülni. Játékos kvalitásai megkérdőjelzhetetlenek, ennyi pénzért pedig talán keresve se tudnánk jobb vételt leakasztani magunkat egy kis casual gamingre.

 

 

Technikai adatok-MSI GL63 8RC

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória 2400 MHz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wifi 802.11 b/g/n, Gigabit LAN; MiniDisplay, USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI, HD Webkamera, Bluetooth 4.0
Hangrendszer Nahimic Audio
Ár 259 900 Ft
Az MSI GL63 8RC-t itt találja meg webshopunkban!

Játéktesztek

 
GTAV
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 47 79 61
 

Fotógaléria