alpha test

Technikai adatok- MSI Alpha 15

Processzor AMD Ryzen 7 3750h (4 mag, 4Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080 120Hz; Matt, 15,6" 
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Háttértároló 512 PCIE SSD
Grafikus kártya AMD Radeon RX5500 M 4GB GDDR6
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás RGB, Wifi 802.11 ac, Killer LAN, Bluetooth® V5, Gigabit LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Nahimic
Ár 309 990 FT
Az MSI Alpha 15 itt , míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Az MSI most igazán nagyot húzott a kalapból. Az első 7nm-es technológiával készült gamer notebook, ami nem mellesleg teljesen AMD. Az utóbbi időben a mobil processzorok piacán jelentős névvé vált az AMD és gamer közönséget se kerüli el, mint erre példa az alábbi modell! 

 

MSI Alpha 15

 

Megjelenés

Elsőre kicsit szokatlan olyan MSI gépet látni amin nincs sárkány, ami a legalapvetőbb jelképe a gyártónak. Nos az MSI Alpha15 logója sok mindent sejtet, számunkra kis "főnix" valahogy az AMD feltámadására utal. Persze ezen kívül megjegyeznénk, hogy egy elég pofás darabot szabtak össze a Tajvani dizájnerek, alul méretes rácsos hátlap, belseje szürke letisztult de megkapó, oldalról mondhatni iskolapélda. Természetesen a leglátványosabb és egyben legszembetűnőbb eleme egy gamer konfignak az a billentyűzet. Itt sem maradt le az MSI, sőt már egy tartós több mint egy évtizedes kollaborációnak köszönhetően az Alpha15 is egy Steelseries per key RGB billentyűzetet kapot ANSI kiosztással. Ha már kiosztás, magyar nyelvű klaviatúra, bár a "í" betüt nem az y mellet kell keresni, hanem az alt mellet, ez jelenleg minden MSI klaviatúrán így van és valószínű, hogy így is marad. Per key RGB? - na igen, ez lenne a laikus kérdése, hogy ez mi.... nos billentyűnként szabájozható szín millió + 1 variánsban. 

 

MSI ALPHA 15 front

Kijelző

Az 1920x1080-as felbontással, valamint 15,6-os matt felülettel operáló paneleket egyszerűen nem tudjuk nem szeretni. Plusz ráadás a 120Hz-es képfrissítés ami teljesen megfelel a jelenleg futó középkategóriás elvárásoknak. Viszont  a panel tipusát illetőleg nem az agyon fetisizált IPS-t kapta, hanem a VA-t ami végeredményben szinte ugyan olyan értékekkel bír, ezért is szokás mondani, hogy IPS-szintű!

 

msi alpha disp

Portok és eszközök

Persze sem a portokról, sem pedig az eszközökről nem szabad megfeledkezni, így itt említeném meg, hogy az Alpha15 természetesen ezeket illetően sem szűkölködik, hiszen a repertoárban kvázi minden létező csatlakozó (USB 3.1 Type-A, USB 3.1 Type-CHDMI, RJ-45,jack aljzatok!, stb.), valamint minden létező egyéb eszköz (Bluetooth 5, wifi 802.11 AC, Killer LAN stb.) megtalálható, amire csak szükségünk lehet majd. Csatlakozók elhelyezkedése a megszokott formában a készülék jobb és bal oldalán találhatóak. Még egy fontos tényező, hogy az USB portok piros megvilágítást kaptak, segítve az északai tájékozódást.

 

Az AMD Ryzen 7  generálta teljesítmény

Az R7-3750H kétségkívül jó választás. Az Intel Core I7 9750H processzorhoz képest minimális lemaradást tapasztaltunk cserébe viszont sokkal jobb ár/érték arányt kapunk. Természetesen az RX5500M grafikus modult teljesen kihajtja, és a játékok tekintetében is megbízható a teljesítménye. Más gyártók AMD procis konfigjaiban jól vizsgázott már a lapka, szóval itt sincs mitölt tartani. A hűtés sok ember fétise ha laptopról van szó, ha tovább olvasod tesztünk arról is szót ejtünk!

 

amd logo

 

 

Az RX 5500M-ről rövidebben

Az MSI Alpha15 az első gamer notebook amely ezzel a Radeon grafikuskártyával lett felvértezve. Egyediségét még a 7nm-es technológiája tükrözi, amit a konkurencia egyenlőre nem tud kivitelezni. Az RX 5500M egy teljesen friss mobil GPU a Radeon háza tályáról. Teljesítményben sok játéknál eléri GTX 1660 Ti szintjét de majdnem minden esetben 30%-al gyorsabb a GTX 1650-es kártyánálHangzás

Az MSI Alpha 15 a gyártó által régóta használt Nahimic rendszert hordozza magába, ami egy már jól bevált audió egység és kiváló szoftveres kezelőfelülettel rendelkezik. Érdemben a gép hangzásáról nem lehet eposzokat zengeni, hisz ez egy laptop, de nyílván itt senki sem akar koncertet adni a beépített hangszórókról. Zenehallgatásnál érezehetőek a panoráma hatások, viszont sok subbaszust ne várjon az ember, már csak a hangszórók méretéből adódóan se. Természetesen egy gamer laptopot, a hozzá való játékos fülessel kell használni, ahol a 7.1 mesésen szólal meg és adja vissza a virtuális teret, hogy mindíg tudd honnan jön az ellen.

msi alpha up

Összegzés

Végre egy merőben új konfigot mutathatunk be, ráadásul egy ős gamer gyártó színeiben. Megjelenésre, tudásra nálunk jelesre vizsgázott a maga szegmensében az MSI Alpha 15. Meglepetésből reméljük még üdvözölhetünk ezen a vonalon pár laptopot a jövőben. Bízunk benne, hogy még hithű Inteles felhasználók is fontolóra veszik az amúgy tárcabarát árazást és a kategóriában kompromisszum mentes tudást. Ne feledjük el, hogy az MSI Alpha15 szintén bővíthető akár nagyobb SSD-vel HDD-vel, és persze maximálisan 32GB-ig memóriával. A processzornál feldobott hűtés témát itt le is csapnánk, hiszen mint korábbi MSI GL sorozatban vagy akár a GE, GS modellekben itt is a Cooler Boost 5 rendszer dolgozik, 7 heatpipe és 3 borda, avagy 7 hőcső hűti a kedélyeket a folyamatosan exoterm folyamatokat produkáló GPU, illetve CPU-tól. És megint egy klasszik MSI tényezőhöz jutottunk el, ugyanis van egy gomba amivel 100%-ra nyomhatjuk a hűtést, persze automatika szabályozza a ventik fordulatát, de roppant megnyugtató tud lenni ha már egy kemény fight elött bejegeljük a hardvert. Szokás szerint a bekapcs gomb mellet kapott helyet a Steelseries efect váltó gombal együtt. Egy szó mint száz, kinézet és felszereltség már inkább közép felső kategória, belső erős közép, árazásban abszolult kedvező.

 

msi alpha back

Az MSI Alpha 15 több, mint meggyőző!

Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy a középkategórát vettük gorcső alá, és az Alpha 15 ebben a szegmensben kítűnően teljesített. Aki hardcore gamer és csak az ultra beállításban gondolkodik annak ez még lehet, hogy kevés lesz. De nyilván nem 4K 120fps a cél, hanem egy elfogadható játékélmény, ami persze FHD felbontás mellett is élvezhető, ebben a kategóriában indul az MSI Alpha 15, és hozza is az elvártakat. Azoknak ajánljuk első sorban akiknek a 1660 Ti még túl borsos de a 1650-nél többre vágynak, vagy aki csak ki akar tűnni a tömegből valami újjal és egyedivel.

 

Technikai adatok

Processzor AMD Ryzen 7-3750H(4 mag, 4Ghz, 6mb cache)
Kijelző 1920x1080 120Hz; Matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Háttértároló 512 PCIE SSD
Grafikus kártya AMD Radeon RX 5500M 4GB GDDR6
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet háttérvilágítás RGB, Wifi 802.11 ac, Bluetooth® V5, Gigabit LAN, Killer LAN; USB 3.0, 3.1 Type-C (gen1); HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer Nahimic
Ár 309 990 FT
Az MSI Alpha 15 itt , míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
alpha15-bench