Technikai adatok

Alaplap Gigabyte B85M-D2V
Processzor Intel Pentium G3450 3,4GHz
Memória Kingston 4GB 1600 MHz DDR3 RAM
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya AMD Radeon R7 260X 2GB DDR5 OC
Optikai meghajtó Samsung 24xDVD+/-RW DL
Hűtés gyári hűtő
Ház EVOLVEO K4
Ár 129 990 Ft

Ismét jelentkezünk egy saját konstrukciónkkal, mégpedig a “casual” felhasználóknak szánt Inteles, NitroGT-vel

 

Megjelenés

Nos, nem sokat változott a helyzet az előző Radium PC bemutatónkhoz képest. A Zalman Z11-es Player XT után bemutatott Aurora GT 3.0-ás ugyanabban az Evolveo K4-es házban jelent meg, mint mai bemutatónk alanya, a NitroGT. A ház megjelenésére továbbra sem lehet panaszunk. Egy izmos, masszív külsővel bíró, a bővítésekhez, vagy úgy egyáltalán a gép bütyköléséhez elegendő helyet biztosító házból ismét a vörös led világítja meg a sötét szobát, stílust adva az esti gamerkedésnek, vagy némi hangulat-világítást a netes böngészéshez. Az általunk választott házak alapvetően a gamer stílushoz hivatottak igazodni, de az Evolveo nem annyira “vad”, hogy ne lehetne bármely háztartásban használni. Ugyan létezik elegánsabb és szolidabb ház ennél, de funkcióit tekintve az egyik legjobb darabról van szó: nem csak a portok kényelmes elhelyezése miatt (erről később) , hanem a két darab 12 centis ventillátor miatt is, ami remekül hűti a gépet, segítve a grafikus kártya, illetve a processzor hűtőjének dolgát.

Ezúttal nem egy CoolerMaster, hanem csak egy egyszerű gyári hűtő dolgozik a gépben, viszont a kisebb teljesítményű konstrukció nem is kíván olyan hűtést, mint például az Aurora esetében. A szellőzés közbeni porosodást még mindig a szűrők akadályozzák. A ház hátuljára hét darab bővítőkártya elhelyezéséhez kaptunk helyet, ami eleget is tesz egy ATX-es alaplap teljes kihasználásához. Az előlapi panelen, még mindig a két USB 2.0-ás port, az egy USB 3.0-ás és két audio jack csatlakozó (mikrofon, fejhallgató) foglal helyet.

 

Portok és eszközök

A portokkal kapcsolatban megvizsgáljuk előbb a gép felső, majd alsó részét. Az előző bejegyzés végén felsoroltam a lényegi tényezőket, de egy kis ismétlés nem árt, egy képnyi görgetés után: két USB2.0, egy USB 3.0 és az audio jack csatlakozók jelentkeznek az előlapi, illetve a gép tetejét illető viziten. Emellett jelen van még a Samsung 24xDVD+/-RW DL optikai meghajtó is, aki még 3 társat kaphatna a gép kialakításának hála. A kéken világító bekapcsoló gomb, még mindig egy kicsit furán mutat a vörös ledekkel kiegészítve.

A hátsó szekciót illetően, megkapjuk a szokásos lehetőségeket. A klasszikus egér-billentyűzet dugaszt, amit (szerintem) egyre kevesebben használnak, a D-SUB és DVI-D portokat, valamint USB-ből is egy méretes csomaggal. Pontosítva a számokat, két darab USB3.0-ás és négy darab 2.0-ás csatlakozási lehetőség van, valamint jól megszokott módon, a 3.5-es jackeknek járó hatos fogatot és az internethez oly szükséges RJ-45-ös portot is itt találjuk majd meg.

 

Alaplap, processzor és memória

A PC-k lelke a minden elemet összefogó alaplap ezúttal is egy GIGABYTE B85M-D2V, amelynek nevében is szereplő B85M-es chipsetje teljes kompatibilitást nyújt minden beszerelt alkatrész számára, és képes a legújabb generációs Intel processzorok fogadására. Négy darab memória foglalat lehetővé teszi a 32GB DDR3 való bővítést 8GB-os modulok segítségével, melyek XMP profiljait ez az alaplap is támogatja. A 16xPCIe csatoló segítségével lehetőség nyílik a legmodernebb grafikus kártyák használatát, az egyéb bővítőhelyekre támaszkodva például WIFI kártyával vértezhetjük fel számítógépunket a könnyebb internetelérés érdekében. Ahogy azt írtuk korábban, az alaplap a legjobb minőséget ígéri és be is tartja azt, hiszen A hűtést, a teljesítményt, a hatékonyságot és az élettartamot tekintve is élmezőnyben van a GIGABYTE B85M-D2V.

Az Evolveo házban ezúttal egy Intel Celeron G3450 szív, pontosabban processzor dobog, ami kifejezetten multimédiás és alap játékos felhasználásra lett kitalálva (ahogy maga a NitroGT is). A két magos, 3,4 GHz-es processzor teljesítménye teljes mértékben kielégítő legyen szó akár irodai feladatokról, böngészésről, vagy akár játékokról. Három megás cacheval, illetve az Intel procikra jellemző Intel SpeedStep® Technology és Thermal Monitoringgal egy megbízható ketyegő lesz ő a Nitro GT közepén. Az Intel összes processzora rendelkezik grafikus maggal, azonban, a grafikus feladatokat nem az Intel® HD Graphics, 350 MHz-s, 1.7 gigás kártya, hanem a későbbiekben még szóba kerülő AMD Radeon R7 260X látja el.

A memória esetében most nem kerültek olyan “izgalmas” darabok a gépbe, mint Aurorában, vagy Player XT Plusba. Ennek ellenére a “sima” Kingston is 1600 Mhz-es DDR3-as RAM amely az egyszerű RAM-dizájnnal operál. Az extrém konfigurációt kívánó játékokat leszámítva még mindig bőségesen elegendő, hiszen mindennapi használatkor a gép ebből minimális mennyiséget használ, és még a jobban optimalizált játékokhoz is elegendő. A gépben alapvetően 4GB található belőle, de egészen 32 gigáig bővíthetjük a mennyiséget.

 

Videókártya

A NitroGT-be egy kezdő szintű videókártya került, a lassan másfél éves AMD Radeon R7 260X személyében. A két gigás, GDDR5-ös memóriával rendelkező kártya, ami egy alap “játékgépnek” megfelelő, a multimédiás feladatoknak pedig több is, mint tökéletes. Mivel már ez a kártya is az AMD legújabb GCN architetúrájára épít, így a hosszú távú szoftveres háttér, pl a DX12 támogatás is biztosított. A számolóegységek száma továbbra is a lapkában található maximális, 896 darabban merül ki, melyek órajele az elődhöz képest 100 MHz-cel magasabban, 1,1 GHz-en üzemel. A RAM-ok összkapacitása a korábbi kiadás 1 GB-os mennyisége helyett immáron 2 GB áll a GPU rendelkezésére.

A 115W-os fogyasztású 1.63GHz-es memória “sebességgel” pörgő kártya, Best Buy osztályzatot kapott több oldalon is, így biztosak lehetünk benne, hogy a méretes kártya jó helyre kerül a NitroGT-ben. Nem csak a minősége, de az ára miatt sem mindegy, hogy milyen kártya van a gépben. A NitroGT árát pont a kártyának köszönhetően tudtuk alacsonyan tartani, mégis a PC-t minőségben egy korrekt multimédiás gép szintjére hozni.

 

 

Rendszer

A gépen ezúttal nem egy 8.1-est (pedig a rutinos olvasóink már ugrották volna az első mondatot), hanem a teljesítmény érdekében egy korábbi, Windows 7-est futtattunk a Nitron. A döntés meghozta gyümölcsét és a gép nagyjából probléma mentesen futott. Egy pár, multitaskingos terhelés okozta akadást, illetve a League of Legendsel való babrálás (az első alkalommal nehézkesen indult a program) leszámítva nem volt baj a NitroGT tesztje közben. A 3D Markos és Vantage eredmények hozták amit vártunk, hiszen mind a két teszt a Gamer Laptopok és Gamer PC-k közé tette be a NitroGT-t. Ez röviden összefoglalva azt jelenti, hogy egy erős középkategóriás gépet kapunk, 1 terrányi adat tárolására elegendő hellyel, illetve a már előbb felsorolt elemekkel. A játékok közül a GRID2 és a LoL is gond nélkül futott (utóbbinak a belépésnél bekövetkezett crashelését leszámítva) magasabb FPS számon is, így tisztán látható, hogy a Nitro erőssége a két-három éves játékok és kisebb gépigényű MOBA-k, vagy netes játékok futtatása lesz.

 

Kinek ajánljuk?

Az úgynevezett “casual” felhasználóknak. Ez nem egy vad gamer PC, vagy egy tervezőprogramokat futtató jószág. Inkább egy átlagos felhasználónak, aki futtat egy-két játékot és nem sajnálja, ha néha már lejjebb kell tekerni a grafikán. A képszerkesztő, illetve office programok gond nélkül mennek, így a munkavégzés tökéletesen megy rajta, egy HDMi kábellel TV-re kötve pedig ideális alapot ad egy pár mozifilm megnézésre, vagy a futtatott játékok nagybani élvezetére.

 

Összefoglalás

A NitroGT nem csúcsgépnek lett szánva, hanem olyan általános felhasználóknak, akik a mindennapjaikba szívesen csempésznek némi izgalmat és két film között játszanának egy kicsit. A konstrukció ár/érték arányában élmezőnyben tartja a hasonló kategóriák között a NitroGT-t, aki igencsak korrekt eredményeket produkál az Intel Pentium G3450 processzorával és AMD Radeon R7 260X kártyájával.

Technikai adatok

Alaplap Gigabyte B85M-D2V
Processzor Intel Pentium G3450 3,4GHz
Memória Kingston 4GB 1600 MHz DDR3 RAM
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya AMD Radeon R7 260X 2GB DDR5 OC
Optikai meghajtó Samsung 24xDVD+/-RW DL
Hűtés gyári hűtő
Ház EVOLVEO K4
Ár 129 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 73 260 178
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 64 100 79
1920x1080 Ultra 34 63 48
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 30 59 42
1920x1080 Ultra 20 43 28