A közelmúltban sajnos mi is több ízben voltunk kénytelenek, a saját bőrünkön megtapasztalva szembesülni a piacot sújtó új keletű grafikuskártya hiányról, amely az elmúlt hetekben talán már globális méretű problémává hízva zavarja össze a kereslet-kínálat, eddig amúgy háborítatlan egyensúlyát.

 

 

Globális piaci károkat okoz a videokártya hiány

A probléma egyébként az AMD közép-és felső kategóriás darabjait kiváltképpen érinti, ugyanis a gyártó ezen megoldásai már hetek óta hiánycikk a boltok polcain, ám ha mondjuk mégis van készleten, akkor a piaci hiány bizony erősen érezteti magát az árazáson. Az ok ugyanakkor egészen meglepően nem a fogyasztók, a gyártók vagy a viszonteladók, hanem egy vadonatúj virtuális valuta, az úgynevezett ethereum háza táján keresendő. Az ethereum tulajdonképpen egy, a bitcoinhoz hasonló virtuális fizetőeszköz, azonban míg a bitcoin többnyire nem okozott számottevő zavart a virtuális harmóniában, addig ethereum, pontosabban ennek „bérbányászata” nagyon is. Mint minden virtuális pénz, úgy az ethereum is különféle algoritmusok eszközölésével bírható működésre, ám ez megfelelő számítástechnikai felszereltség, ha úgy tetszik erőforrás nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen. Amikor pedig az igény és az érdek felülírni kénytelen a technikailag is optimális háttér hiányát, akkor jönnek az úgynevezett bányászok, akik virtuális valutáért, tehát jelen esetben az ethereumért cserébe hozzásegítik a felhasználókat a megfelelő erőforráshoz. Csakhogy az ember, illetve egészen konkrétan az egyszeri bányász van annyira kapzsi, hogy meglátván a részleges hiányban rejlő masszív potenciált, nem volt rest felvásárolni a piaci videokártyák legjavának többségét, óriási űrt gerjesztve ezzel a globális készletben.

És, hogy mindez miért is érdemel külön bejegyzést? Mint ahogyan azt a bevezetőben is említettem, a virtuális fizetőeszközök generálta piaci hiány sajnos sem rólunk, a Radium.hu-ról, sem pedig úgy általában magáról az országos kínálatról nem pereg le fájdalommentesen.

Ennek ékes bizonyítéka többek között a már eleve kész konfigurációk, illetve a darabra bontott komponensek pillanatnyi és akaratlan áremelkedése, amely alól sajnos a Radium PC-k sem kapnak háziorvosi felmentést. Sajnos-nem sajnos, a készlethiány okozta belassulással arányosan növekvő leheletnyi áremelkedés ezáltal minket is elér, ám mindezek ellenére is igyekszünk megmaradni annak a Radium-nak, amit kedves ügyfeleink, partnereink és vásárlóink az elmúlt években megszoktak; az árakat semmiképpen sem aránytalanul fellicitálni, hanem még a momentán végigsöprő időszakos válság ellenére is igyekszünk a lehető legideálisabb árakkal operálni.