No kérem, jelen bemutatónk már csak az apropóját, illetve a bemutatni kívánt produktumot figyelembe véve is rendhagyónak, ha úgy tetszik kicsit talán még speciálisnak is tekinthető. Történt ugyanis, hogy mi itt a Radiumnál, elérkezettnek láttuk az időt egy nevünkkel (persze csupán csak szimbolikusan) fémjelzett, kirívóan nagy teljesítményű barkács PC megtervezésére és megépítésére, amely köntörfalak ide, csavaros név variánsok oda, a nevén nevezve mégis csak egy úgynevezett bányász PC. A félreértések elkerülése okán, azt azért gyorsan előrebocsátanám, hogy a Radium (jobb híján) Miner XT konfigurációja csak és kizárólag a saját szórakoztatásunkra, információgyűjtésre és tudásszomjunk csillapítására szolgál, -és bár ez teljességgel evidens, azért a miheztartás végett nyomatékosítjuk: kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható!

Küllem

Most, hogy a kötelezőkön átrágtuk magunkat, ideje végre magát a konfigurációt is kicsit jobban definiálnunk. E hasáb azonban egy kicsit talán amolyan tessék-lássék módon kaphat csupán szerepet, figyelembe véve, hogy maga a konfiguráció elsősorban nem a küllemi bájai miatt érdemel kitüntetett figyelmet. Sőt, első blikkre azért valljuk csak be töredelmesen, hogy a Radium Miner XT inkább tűnik egy gyársoron zakatoló ipari masinának, mintsem egy szemrevaló esztétikai kuriózumnak. Persze nincs is ezzel baj, hiszen mibenlétének éppen ez is az apropója: egy kompromisszummentes nagyipari szörnyeteg, aminek embertelen képességeit képtelenség is volna belegyömöszölni egy hagyományos asztali házba. Tehát a Radium Miner XT konkrétan kettő keskeny, ám hosszított szintből áll össze egy egésszé, ahol az adott komponensek nem csak úgy random módon, hanem komoly műgonddal kerültek oda, ahol azoknak lenniük kell.

Belső

A varázslat ugye mindig a specifikációkból fakadó teljesítményben burjánzik, ez pedig barkácsolt számítógépünk esetén hatványozottan is igaz. A Radium (még mindig jobb híján) Miner XT-je egy MSI fémjelezte, Z370 Gaming Plus alaplapra került megépítésre, amit egyébiránt már megannyi esetben felmagasztaltunk korábban. A teljesítmény alaphangját egy új generációs Intel Core i3 8350k adja meg, amit egy 2x8GB-os, 3000Mhz-en dolgozó G.Skill (bővebben itt és itt) memória szolgál ki a gyakorlatban. Mindez ugye még nem akkora megfejtés, ám mindenki megnyugtatására mondom, hogy a konfiguráció valódi pikantériája nem is itt keresendő. Ahhoz, hogy eredményes és maradéktalan bányászatot tudjunk abszolválni a gyakorlatban, nem a CPU-ra lesz szükségünk elsősorban, hanem vitán felül az embertelen grafikus teljesítményre. És bizony itt jön képbe a Gigabyte GTX 1070 8GB DDR5 ITX OC bestiális grafikus teljesítménye, amely önmagában még nem feltétlenül, ám ötödmagával már tényleg félelmetes. Úgy ám, ötödmagával. És ezt most ízlelgessük is egy kicsit, hiszen azért egy Gigabyte GTX 1070 8GB DDR5 ITX OC, már önmagában sem egy gyenge eresztés, hát mit művelhet ebből konkrétan öt darab egyszerre, kérem? Ugye-ugye, mondtam én korábban, hogy itt bizony varázslatra érdemes majd készülni. Mindezen felül még egy FSP Hydro G 850W 80+ Gold, illetve egy Zalman 700W ZMTX 80+ plus tápegység, egy 120 GB-os Kingstone UV400-as SSD, valamint a házi barkács szigorú szabályrendszerei között megfogant tápszinkron is a csomag része. A végeredmény pedig azt hiszem önmagáért beszél.

Konklúzió

Kár lenne tagadni, a Radium Miner XT minden aspektusában egy baromi menő, és ami talán még ennél is fontosabb, egy rendkívül példátlan darab. A fenti hasábban felsorolt specifikációk vitán felül önmagukért beszélnek, és mindez a gyakorlatban is döbbenetes hatékonysággal végzi a dolgát. És bár maga a bányászat az Öreg Kontinens országaiban nem törvényellenes, azért közel sem szeretnénk Olvasóinkat e mesterség szenvedélyes hajszolására buzdítani. Egyrészt ugye, mert már mi is több ízben beszámoltunk a kriptovaluta bányászat negatív foganatjairól, (példának okáért itt, itt és itt) másrészt pedig, mert óriási erőforrások szükségesek hozzá, ám hosszútávon már csak a piaci túltelítettség miatt sem lesz egy túlságosan sokáig jövedelmező iparág. És bár egy Radium Miner XT-hez hasonló konfiguráció bizonyára borzasztó menőn mutatna otthonunk ékeként, azért a Radium Gamer PC-i (erre tessék!) még mindig sokkal, de sokkal menőbbek.

Technikai adatok - Radium MINER XT

Processzor Intel Core i3-8350k
Alaplap MSI Z370 Gaming Plus
Memória 2*8 GB G.Skill 3000Mhz
Merevlemez 120 GB Kingstone UV400
Grafikus kártya 5 x Gigabyte GTX1070 8GB DDR5 ITX OC
Optikai meghajtó -
Táp Zalman 700W ZMTX 80+ plus - FSP Hydro G 850W 80+ Gold tápegység kombó
Ár KERESKEDELMI FORGALOMBAN NEM KAPHATÓ, a saját szakállra történő előállítás azonban ~1,4-1,5 millió magyar forintra tehető

Fotógaléria