PC Műhelytitkok

A gépek összeállítása nem csak a nagy dolgok egymásba pakolásáról és csavarozásáról szól. Több olyan, apró elem is van, ami ugyan nem tűnik túl jelentőség teljesnek, mégis nélkülük a gépeink nem tudnának 100%-os munkavégzéssel dolgozni. Az egyik ilyen elem nem más, mint a hővezetőpaszta.


A Heaven XT videónkból kimaradt sajnos az a jelenet (túl sötét lett a felvétel és nem látszódott rendesen a gépházban a pasztázás), ahol a Corsair vízhűtő előtt felkerül az a bizonyos szürkés krém, ami a processzor hűtésében lát el, igen fontos feladatot.

A műhelyünkben kutakodva, gyakran botlik bele az ember kis, orvosi fecskendőkbe, amiben nem a megszokott influenza elleni lötyiket, hanem egy sűrűbb, szürke anyagot találhatunk. Ezt nevezzük hőelvezető pasztának, ami a processzort érő hő elvezetésére, csökkentésére hivatott (a nevéből azért nem volt problémás kitalálni). Az általunk preferált típus az Arctic MX-4-ese. A piacon lévő egyik legjobb paszta, a gyártó szerint, legalább 8 éven keresztül nem szárad ki és végzi feladatát a gépben. Műhelyünkben töretlen a népszerűsége, hiszen kezdetben mindig a hűtőkhöz mellékelt pasztákat alkalmazták a srácok, azonban az MX-4-es 5-10 foknyi különbséget is tudott produkálni más, alapból felkínált hőelvezető pasztákhoz képest. A krémes anyag könnyen felvihető, a videóból kimaradt jeleneten egy klasszikus „egy ujjas” módszert láthattatok volna. Egy borsónyi paszta a processzorra, majd egy kis nylontekercs az ujjra és el is kenhető a szürke anyag a felületen. Egy tubus nagyjából 50 gépre elegendő, már ami a 20 grammos kiszerelést illeti. Ezek bruttó áron 4500 forintba kerülnek. Nyilván, aki csak otthonra használná, tehát nem foglalkozik gépek összeszerelésével, szervizelésével, annak van 4 grammos kiadás is, ami 1700 forint körüli áron már elérhető.


Ennyit tehát a pasztákról, de a végén megjegyeznénk valamit. Korábban sok cikk szólt arról, hogy próbálkoznak az emberek helyettesíteni a gyári pasztákat, otthon is fellelhető anyagokkal. Legyen az szederlekvár, méz, vagy ketchup a mellékelt ábra szerint, mi egyiket sem támogatjuk igazán (fő a minőség és a tuti), de akinek van gusztusa összekenni a gépét, az ossza meg tapasztalatait velünk (a felelősség természetesen az övé, mi nem takarítjuk ki az esetleges ebédmaradványt a szervízben).

 
A kép a logout.hu egy korábbi cikkéből származik.

Szeretnéd látni, milyen PC-inkben használjuk ezt a pasztát? Kattints a képre!