Technikai adatok

Alaplap MSI 970A-G43
Processzor AMD FX-8320, 3.5 GHz AM3+
Memória Kingston HyperX Fury 16GB 2400 MHz DDR3
Merevlemez 240 GB SSD
Grafikus kártya 2db XFX-270X, 2GB GDDR5-ös, Crossfire-el összekötve
Optikai meghajtó DVD±RW
Hűtés Alpenföhn Matterhorn léghűtő
Ház Zalman Z11 HF1+
Ár 299 990 Ft

Mostanában főleg a laptopokra koncetráltunk, így az asztali PC-sek számára nem sok új információval szolgálhattunk. Ma azonban egy egyedi, asztali PC-t hoztunk el nektek. A konstrukció nem szerepel a megszokott Radium PC-k listájában, szóval, ha szeretnétek megrendelni, akkor hivatkozzatok a bemutatónk tartalmára.

 

Megjelenés

Szerelőbrigádunk a fentebb látott részeket egy Zalman Z11 HF1+-os "karosszériába" rejtette el. Ahogy azt a képeken is láthattátok, a ház az egyik legtöbb tesztoszteronnal bíró darabunk, a robosztus, fényes fekete külsővel, illetve a vörös fényeivel. Egy rettentően masszív házról van szó, aminek a hűtése sem okozhat gondot, hiszen az elülső bordázáson kívül a gép tetején is találunk, az izomautókat idéző nyílásokat. Ezeknek is hála, a gépbe szerelt Alpenföhn Matterhornnak jut bőven levegő, amivel dolgozhat. Az egyik legjobb minőségű hűtőnk 100.55 m3/h mennyiséggel forgatja a levegőt, körülbelül 500-1500-as fordulatszámok közt.

A már emlegetett ledek miatt a gép akár kellemes hangulatvilágítást is biztosíthat a szobánakban (egy Diablo 3 közben elég pokoli hangulatot ad a vörösen izzó ház). Az oldalsó, áttetsző plexinek hála könnyedén beleláthatunk abba, hogy mi is folyik egy ilyen házban, ha kedvenc asztali gépünket beizzítjuk. A magabiztos megjelenéshez azonban kell némi hely is. A ház jellegéből adódik, hogy igencsak termetes, széles az alsó rész, ezért is gondoljuk meg, mennyire centizzük ki a PC-nknek szánt helyet az íróasztal alatt/mellett/felett. A Zalman Z11 HF1+-os házzal tehát már messzire elléptünk a Win98-at futtató szürke dobozoktól...de mit is tartalmaz a gép?

 

Portok és eszközök

Először is essen szó, tesztjeinkhez híven, a géphez tartozó portokról. A PC-k tekintetében két klasszikus elhelyezésről beszélhetünk a portok tekintetében: elől és hátul. A Z11-es ház kialakításából kiindulva, ez most változik egy kicsit.

A gép tetejére került 4 darab USB port, kettő-kettes eloszlásban a 3.0 és 2.0-ás portok. A négy darab port között egy nagyjából 15x20 centis négyzet alakú felületet alakítottak ki a ház tetején, amire akár kényelmesen elhelyezhetjük a mobil tárhelyeinket is. Sokat gondolkodtunk rajta, hogy mennyire jól mutatna az adott helyen egy kis led-monitor, akár állapotjelzőként is (akinek ihletet adtunk és megcsinálja, az küldjön nekünk egy fotót róla). Szintén a tetején találjuk a mikrofon és "füles" kimenetet, illetve a Reset gomb is helyet kapott. Az gép orránál, de még mindig a tetején egy vörös leddel megvilágítva a méretes bekapcsoló gomb helyezkedik.

A gép hátulján a megszokott csatlakozók találhatóak. A standard hat színű blokk (amikhez ugye a hangrendszereket és egyéb tartozékokat köthetünk) és a billentyűzetnek, valamint régebbi egereknek szánt csatlakozó mellett megtalálunk még hat darab USB portot (4xUSB2.0 és 2xUSB3.0) is. A videókártyáknál azonban meglepetésetekre nem egy, hanem két lehetőséget találtok, ugyanis a csomagban nem is egy, hanem rögtön két videókártyát találtok majd de erről egy pár sorral lejjebb olvashattok.

 

Alaplap, processzor és memória

A konstrukciónkban szereplő MSI 970A-G43 alaplap, összesen 16 GB memóriával megpakolva került a házba. A Socket-AM3+ foglalattal és AMD Chipsettel felszerelt lapon összesen négy slot van a memóriák tárolására, amiből a szerkezet maximum 32 gigával tud dolgozni. Az MSI 970A-G43-hoz összesen 6 darab SATA III csatlakozó társul, valamint egy 10/100/1000MBps-es Gigabit LAN-al.

Az AMD FX-8320-as processzorról is essen pár szó: ugyan a model nem most jött ki, de teljesítményét tekintve nincs vele az égvilágon semmi gond a frissebbekhez mérten sem. A nyolc magos processzor órajele 3500-on fut alapból, de ez képes egészen 4400-ig is felpörögni, mégpedig mind a 8 magon (alapesetben csak az első 2-3 mag pörög fel jobban, a többi pedig kevésbé) , hála a Radium-os beállításnak.

A már emlegetett 16 GB memória a Kingston HyperX családból származik és Fury néven látta meg a napvilágot. A teszt során az 1600 MHz-re képes memóriát később felpörgettük egészen 2133 MHz-re, így még több erőt kisajtolva a gépből. A ez a típusú memória több elismerést is kapott korábban ár/érték arány kategóriában, illetve a gamerek számára ideális típus, így a mi konstrukciónkban is jó helye volt.

 

Videókártya

Az eddigi tesztjeinkben is igyekeztük a gépekben rejlő legtöbb lehetőséget megmutatni, de ez alkalommal még tovább lépünk: összesen négy állapotot fogunk bemutatni, már ami a videókártyát illeti. Első lépésben a Crossfire konstrukciót használtuk, ahol a két beépített videókártyát egyszerre használtuk, alap beállításokon. A második fázisban ugyancsak a két videókártya ment együtt, de egy 30%-os órajel emelésel a processzorban, illetve 2133MHz-re váltással a memóriát illetően. Ezután vissza az alapbeállításra, de már csak egy kártyával, majd az utolsó lépésben, némi szervizelés után egy ASUS Radeon R9 290 kártya is a gépbe került, hogy legyen egy combosabb kihívója a két XFX 270X GDDR5-ös kártyának.

A Crossfire alapbeállítással nem okozott csalódást. A két kártyával a játékoknak egyedül ultránt sikerült némi laggot elérniük. A GTA V korrektül ment, míg a két autós játék közül a GRID2-t szinte meg sem érezte a gép. Egy kicsit feszegetve a határait, a Project Carsban, Ultra beállításoknál némi esővel próbáltuk a gépet meghajtani, aki egy kis lagot produkált, de még mindig messze állt attól, hogy diafilmnek csúfoltuk volna. A Radeon R9 270X processzorral futó kártyák GDDR5-ös jelzést kaptak, tehát az adatok átfolyása sokkal gyorsabb, mint más DDR3-as kártyák esetében.

A Crossfire felturbózott változatánál már próbáltunk övön alulra támadni. A GTA V és a Project Cars, valamint GRID2 mellé nem mást választottuk, mint az év egyik legnépszerűbb játékát a Witcher 3-ast. Azonban a turbózott beállítás számára az sem volt egy teljesíthetetlen feladat, sőt.. ahogy láthatjátok, a legtöbb mérésen egy 10-essel magasabb képkocka/másodperc arányt hozott, illetve a W3: Wild Hunt alatt sem okozott csalódást, bár az ultra szint már kezdte egy kicsit jobban kikezdeni. A leglátványosabb eredményt talán a Project CARS-nál értük el, ahol az alap Crossfire beállításnál már jelentkező lag teljesen eltűnt és a játékból kihozható legszebb grafikával nézhettünk végig egy futamot Monzában. Meg kell jegyezni, hogy a turbózott beállításnál jelentkeztek apróbb fagyások, vagy akadások. Mivel a gép még kb. fejlesztési fázisban van, így a későbbiekben finomodik ez a helyzet is.

A már emlegetett GDDR5-ös kártyák közül egyet kivettük, hogy megnézük így mit bír a szerkezet. Az eredmény talán borítékolható is volt, a 3D Mark és 3DM Vantage teszteken már 15-20%-os visszaesés lett az eredménye bizonyos részeinél a programnak (a Fire Strikeot a paksi azomerőműhöz közeli szerkezetek tudják tükörsimán futtatni, így ez az egy kártyás változatnak nagyon messzi cél volt). Ugyan az autós játékoknál még mindig nagyon jól szerepelt a csomag, de a Witcher 3 már rágósabb falat volt egy videókártyával. A GTA V során korrekt eredményeket kaptunk, így léphettünk is tovább a negyedik változatra.

Az ASUS Radeon R9 290-re több fogadás is ment a boltban, hogy vajon megcsinálja egymaga azt a teljesítményt, mint az XFX-ek együtt. Paramétereit tekintve a Radeon R9 290 2GB memóriával többet hordoz magában, mint a "csak" 2GB-s XFX kártyák. Azonban, amíg ott egységben volt az erő, az ASUS kártya egymaga fogott neki a versenynek. Vetélytársaihoz hasonlóan ő is egy GDDR5-ös kártya, illetve tudja a kötelező kimeneteket, mint a HDMI-t, vagy a DVI-t is. A teszt lényege igazából a következő volt: vajon az alap beállítású dupla videókártyás rendszer éri meg jobban, vagy a szimpla, de erősebb kártya. Az első teszt alapján az alapbeállítású Crossfire nyert, ugyan nüansznyi különbséggel. A 3DMark tesztünknél hasonló volt a helyzet. Három részeredményében a Crossfire megoldás győzött, szintén minimális különbséggel, majd a Radeonnak is sikerült az Ice Storm tesztnél egy jobb eredményt összehoznia. Összességében tehát a dupla-kártyás megoldás kicsivel jobb teszteredményeket futott, így kijelenthetjük, hogy a Crossfire megoldásnak tényleg van létjogosultsága és így két középkategóriás videókártya együtt felvehetik a versenyt egy tőlük jóval erősebb konstrukcióval.

 

 

Rendszer

A gépen mint mindig, Windows 8.1-et futtattunk. A Windows frissítéseivel való küzdelmeket leszámítva a bootidővel nem volt semmi problémánk. A PC gyorsan betöltött és gondolkodás nélkül lehetett indítani a tesztprogramokat, vagy a játékokat. Fagyási, vagy egyéb lassulási gondokkal egy-két alkalmat leszámítva (amikor egyszerre több alkalmazás is futott a gépen) nem volt gondunk, az alap helyzeteket figyelve. Kicsit feljebb esett már szó a turbózott változatnál jelentkező apróbb fagyásokra, ami a multitasking helyzetekre volt jellemző. Új PC-nket egyedül a játékok tudták igazán megizzasztani, de ők is csak komolyabb beállításokon. Ezekből az adatokból kiindulva, a gép tökéletes a mindennapi programok hasznáaltában, sőt mostanában gyakran előkerülő videószerkesztő programok használatához is. A PC-nkkel igen korrekt render-idő mellett készülhetnek el a manapság oly népszerű gamer videók.

 

Kinek ajánljuk?

A játékosok készíthetik a tárcájukat, hiszen egy nagyszerű konstrukcióval rukkolt elő csapatunk. Az AMD-s Radium PC-k közül a csúcsmodell GhostXT tejesítményét megközelíteni vágyó gépünk, ami eredetileg egy PlayerXT tuningolt változata nem okoz csalódást semmilyen szinten sem. Mind a Radeon R9 290-es változat, mind a Crossfire megoldás jó eredményeket mutatott a tesztek során, így komoylabb beállításokon is használhatjuk az újabbnál-újabb játékokat. Mivel ezutóbbiak izzasztják talán legjobban (leszámítva a komolyabb tervező és szerkesztő programokat) a gépeket, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gépünk igazán jól alkalmazható a legtöbb területen.

 

Összefoglalás

A korábban leírtak magukért beszélnek. Az eddig név nélküli gépünk (aki ír egy frappáns elnevezést, azt megjutalmazzuk...talán) a GhostXT árnyékából előlépve, komoly vetélytársa lett csúcsmodellünknek. A dupla videókártyával, 16 GB RAM-al, és az AMD FX 8320-as processzor egy nagyon ütős elegyet adnaki, amivel napjaink játékaival nem okozunk fejfájást a gépnek. Egy jobb féle monitorral, kényelmes gamer egérrel és billentyűzettel rettentő jó szórakoztató központ lehet az új asztali gépünk.

Technikai adatok

Alaplap MSI 970A-G43
Processzor AMD FX-8320, 3.5 GHz AM3+
Memória Kingston HyperX Fury 16GB 2400 MHz DDR3
Merevlemez 240 GB SSD
Grafikus kártya 2db XFX-270X, 2GB GDDR5-ös, Crossfire-el összekötve
Optikai meghajtó DVD±RW
Hűtés Alpenföhn Matterhorn léghűtő
Ház Zalman Z11 HF1+
Ár 299 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Ár/Érték arány
Összesen

3D Mark:

 

Crossfire alap beállítással

Crossifre turbó beállítással

XFX-270X GDDR5

ASUS Radeon R9 290

3D Mark Vantage

 

Crossfire alap beállítással

Crossifre turbó beállítással

XFX-270X GDDR5

ASUS Radeon R9 290

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 61 106 79
1280x768 Medium 47 96 67
1366x768 High 42 96 64
1920x1080 Ultra 34 75 70
 
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 77 114 90
1280x768 Medium 69 101 80
1366x768 High 67 98 80
1920x1080 Ultra 52 89 64
 
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 44 130 99
1280x768 Medium 29 63 52
1366x768 High 22 33 27
1920x1080 Ultra 13 22 17
 
Project Cars
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 52 126 91
1280x768 Medium 47 96 67
1366x768 High 43 89 63
1920x1080 Ultra 20 42 31
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 43 121 85
1280x768 Medium 31 116 85
1366x768 High 44 111 72
1920x1080 Ultra 37 101 62
 
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 131 217 182
1280x768 Medium 127 204 170
1366x768 High 117 169 140
1920x1080 Ultra 103 72 83
 
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 79 123 103
1280x768 Medium 44 77 60
1366x768 High 20 30 25
1920x1080 Ultra 14 26 20
 
Project Cars
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 77 124 101
1280x768 Medium 57 102 72
1366x768 High 41 101 62
1920x1080 Ultra 25 49 35
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 71 164 111
1280x768 Medium 67 138 88
1366x768 High 39 111 59
1920x1080 Ultra 43 83 52
 
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 170 234 197
1280x768 Medium 112 191 140
1366x768 High 108 175 132
1920x1080 Ultra 69 124 91
 
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 75 114 91
1280x768 Medium 60 76 65
1366x768 High 14 32 29
1920x1080 Ultra 17 23 19
 
Project Cars
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 35 92 62
1280x768 Medium 41 86 61
1366x768 High 47 75 58
1920x1080 Ultra 24 51 31
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 39 128 78
1280x768 Medium 31 117 85
1366x768 High 26 109 62
1920x1080 Ultra 23 98 44
 
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 125 219 178
1280x768 Medium 118 195 152
1366x768 High 101 171 134
1920x1080 Ultra 87 171 130
 
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 73 154 128
1280x768 Medium 91 137 112
1366x768 High 27 51 44
1920x1080 Ultra 26 33 30
 
Project Cars
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 47 134 85
1280x768 Medium 46 121 80
1366x768 High 28 73 44
1920x1080 Ultra 30 72 46