Technikai adatok

Alaplap Gigabyte Z97M-DS3H
Processzor Intel Core i7-4790K, 4GHz
Memória 8GB HyperX 2400MHz DDR3
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya Sapphire RADEON R9 390X 8GB GDDR5
Optikai meghajtó Nincs
Hűtés Cooler Master HYPER 103
Ház AEGIS BitFenix

Hosszú idő eltelt, mióta teszttel jelentkeztünk. Azóta debütált három új kategóriánk, a visszatérésre pedig rendesen rákészültünk. Egyik népszerű konfigurációnkat, a ShadowXT-t némi zafiros csillogással láttuk el, hogy a legnépszerűbb játékokat tükörsimán láthassuk futni.

 

Megjelenés

Nagyon készültem már erre az alkalomra, hiszen nem a megszokott Zalman Z11-es házat, vagy az Evolveot kell újra bemutatni, hanem ezúttal egy Aegis-ről kell regélnem. A kereskedésünkbe betérve, a bemutató pulton rögtön bele lehet futni a Shadow XT házának üresen tátongó testvérébe, a sárga Bitfenix Aegis házba. A borítás erős sci-fi jelleggel bír, olyan, mintha egy sisak lenne (Ender's Game-et, vagy a Pacific Rim-et látta valaki? Nálam teljesen azok a sisakok ugrott be), amiről az elején látható sötétített plexi tehet. Ezen virít a BitFenix logója, illetve egy kis átalakítással, e mögül világít majd a kis kijelző, amit korábbi cikkünkben bemutattunk. A képekről a nagyja persze kiderül a ház megjelenéséről: a méretes plexi, aminek hála beláthatunk a gép belsejébe, illetve a hűtés szempontjából hasznos felső, lyukacsos panel, ami a fekete színnel dizájnelemként, kialakítását illetően pedig a szellőzést javító elemként van jelen. A felső részen egy kis fehér fény világít, ha beindul a gép, az opcionálisan választható kijelző viszont folyamatosan aktív, egészen addig, amíg a gép áramot kap. A sárga felület a fekete elemekkel határozottan jól mutat, bár nem ez a legnépszerűbb kombináció. Vásárlóink általában a fehér, még kontrasztosabb változatot, vagy a teljesen fekete kiadást szokták választani, míg a sárga csak a harmadik helyen kullog. Az „Űrdongó” (már a harmadik filmes referencia) jellegű ház választását nem feltétlen az unszolásom szülte, hanem inkább a szükség, de erről majd essen szó később.

 

Portok és eszközök

A portok esete az asztali PC-knél általában attól függ, mennyire kreatívan tudják elhelyezni, az adott mennyiségű portot a gép elülső, vagy felső részein. A ház formájából adódik, hogy itt maximum a tetejére kerülhet valami. Ahogy a katalógusunkban meg is írtuk, ha ezt a házat választják, akkor abba nem tudunk optikai meghajtót szerelni, maximum, plusz költségért cserébe tudunk külső meghajtót biztosítani. A felső panelt sem rakták igazából teli. Két darab 3.0-ás USB, a be-kikapcs, a Restart gomb, a mikrofon és füles csatlakozó, amik helyet kaptak a sárga felületen. A kis állapotjelző fény, ami még fel tudja egy kicsit dobni a gép felső részét, de sajnos kis fehér fénye miatt inkább csak funkcióját tekintve van haszna, sem mint dizájnelem.

A portok nagy része, a PC-s szokásoknak megfelelően a hátsó panelre került. A GIGAByte alaplap által biztosított PS/2-es régi típusú billentyűzetekhez és egerekhez tartozó port, a négy USB 3.0-ás, két USB 2.0-ás, vagy az RJ45-ös is itt helyezkednek el. Természetesen itt van még a HDMI, a DVI, D-Sub és a sokszínű jack portok gyülekező helye is.

 

Alaplap, processzor és memória

Kezdjük a tech-részleget az alaplap bemutatásával, ami ezúttal egy GigaByte Z97M-DS3H kódú darab. Ez a minőségi, élmezőnybe tartozó alaplap Intel Z97-es chipsettel rendelkezik, összehangolandó a gépben dolgozó elemeket. A K-szériás processzorok működtetésére is képest alaplapot 4 darab slottal látták el, amibe összesen 32 GB-nak megfelelő RAM-ot tárolhatunk. Tesztalanyunk alaplapja, Realtek® GbE LAN-chippel felszerelve dolgozik a biztos netkapcsolatért, illetve, szintén Realtek, ALC887-ast kapott a hangok vezérlésére.A 22.6x19.3 centis felületre jutott még a jóból, 6 darab SATA porttal és két PCI Express16-os csatolófelülettel, aminek köszönhetően két darab AMD grafikus kártya, Crossfire kötése is megoldható lesz (ahogy azt a Player XT Plusz bemutatóban láthattátok). Egy nagyszerű minőségű, felső kategóriás alaplap tehát a Z97M-DS3H, de vajon miket raktunk még rá?

A nyolc megás intel SmartCachevel operáló i7-4790K-val nem lőhetünk mellé. A négy magos, alaphangon 4 Ghz-vel futó (más processzornak ez a maximuma) proci, egészen 4400 MHz-ig hajlandó felhúzni magát. A 4790K összesen 32 giga memóriával tud együtt dolgozni, amiből ezúttal „csak” 8-at kellett munkára bírnia. Integrált videokártyája, aki az IntelHD Graphics 4600-as, 1.7 GB memóriával rendelkezik, és 1.25 Ghz-s órajelre képes. Ehhez társul a processzor 88W-s fogyasztása, ami bőven illik és elfogadható a nyújtott teljesítmény nagyságához. Az Intel TurboBoost technológiájának 2.0-ás változata, illetve a már jól ismert HyperThreading is megtalálható az i7-4790K képességei között, amikkel a lehető legjobb teljesítményt tudja kipréselni magából. A processzort, aminek hőháztartását a Thermal Monitoring rendszer is figyeli, egy CoolerMaster tartja kellemes, üzemi hőmérsékleten, nehogy a munka hevében feladja a küzdelmeket a szerkezet.

Memória terén az Aurora GT 3.0 óta nem változott sok minden. Az ott látott HyperX Savageből ez alkalommal is 8 giga került az alaplapra. Egy 1600MHz-s DDR3-as memóriacsaládról van szó, ami figyelemfelkeltő dizájnjának köszönhetően nem csak egy megbízható RAM, hanem még a plexis oldalfalon betekintve is jól mutató egységet láthatunk.

 

Videókártya

Essünk neki annak a résznek, amit a Megjelenés résznél bevezettem. Miért is az Aegis ház? Nos, az újonnan érkezett Sapphire Nitro R9 390 kártya nem fért el a Zalman házban. Elsőre különböző barkács-megoldásokat akartunk, de végül mégis a Bitfenix Aegis házba kellett költöztetni ezt az óriást. Már a képekről visszajön impozáns mérete, a három ventillátorral és a masszív borítással. Súly tekintetében sem rossz, érzi az ember, hogy valami komolyat tart a kezében, mielőtt beszereli azt a gépbe. A 390X viszont messze van attól, hogy hangember, vagy „hangkártya” (IT-s poénkodás kezdődhet arról, hogy a hangkártyától tényleg messze van egy videokártya) legyen, mert brutális teljesítményt produkált.

A GDDR5-ös, 8 gigás kártya (összesen 16 darab 512 megás memória chippet találunk, ha szétbontjuk a kártyát) Grenada micro-acrchitectúrával és 6.2 milliárd tranzisztorral került piacra, valamint 1Ghz magórajellel, amihez a memória 1.5Gh-zje társul még. 375W-s fogyasztása ugyan passzol méreteihez, de talán ennyi áldozat hozható azért a teljesítményért, amire képest a szerkezet. A Tri-X hűtőrendszernek hála nem fog megfőlni a hajtástól a kártya és cicergésre sem kell számítani, úgy, mint a korábban tárgyalt GigaByte kártyáknál. A GeForce GTX 970-es ige komoly ellenfelet kapott és ebben az esetben el is bukott, hiszen az R9 390-es túltett rajta teljesítmény terén. A 3D Mark tesztprogram ugyan a típust nem ismerte fel, a mutatott pontok tekintetében nem hazudik. A ShadowXT összesített eredménye ebben a tesztben 89%-al jobb, mint az összes eddig tesztelt gépé és erről bőven tehet a videokártya is.

 

 

Rendszer

Nem meglepő, a Windows 81.-es futott a gépen a teszt során, ami komolyabb akadások, fagyások nélkül vészelte át a tesztet. Az egyedüli akadást a tesztprogramunk, a 3D Mark összeakadása az AMD-s videokártya driverhez tartozó Gaming Evolved programmal, produkálta, de ezt leszámítva gondtalan volt a gép működése. Ugyan a bootidőt és néha a válaszidőt kurtítani lehetne egy SSD beszerelésével, a ShadowXT működésével így sem volt probléma. A legfontosabb persze az volt, hogy is muzsikáltak rajta a játékok. Nos, a Project CARS volt a „leglágyabb” kihívója a Shadownak, amit ennek megfelelően, könnyedén legyőzött, majd vágtatott a népszerűségi TOP listán még mindig dobogós GTA V, illetve az élmezőnyben tanyázó Witcher III felé. Geralt kalandjai simán futva tárultak a szemünk elé, ahogy a los santosi este fényei is bármilyen FPS-szám esés nélkül mutattak a kijelzőn. Ezek után nem kérdés, hogy a hasonlóan népszerű MOBA-k, vagy más multiplayer játékok gond nélkül futnak rajta, illetve a játékokról készült videókat, montázsokat könnyedén elkészíthetjük, majd szépíthetjük a jobb videóvágó és effektező programokkal. A gép jól bírja majd a kép- és egyéb szerkesztőprogramokat is, szóval egy profibb filmes munkát is össze lehet rakni rajta, nem csak egy egyszerű gameplayt.

 

Kinek ajánljuk?

Egy kicsit lejjebb tekerve már választ is kaphat az ember, ha a teszt eredményeket nézi meg. Ez egy brutális gamer PC, aminek nem szabhat határt egy játék sem (kivétel Batman, de ő még Pakson sem futna el, hála az optimalizálásnak). Minden gamer álma már ez a minőség, amit ez a PC tud hozni, stílusos megjelenéssel és kifogástalan teljesítménnyel.

 

Összefoglalás

A Radium egyik legjobb ár/érték arányú gépe lett ez, a finom változtatásokkal ellátott ShadowXT. Erről a titulusról legfőképp a Saphire Radeon R9-es kártya tehetett, de nem lehetett panasz egy elemére, vagy a teszt során mutatott munkájára. A játékokat gond, fagyás és sallangmentesen futtató konfiguráció nem hiába merészkedett elő az árnyékból.

Technikai adatok

Alaplap Gigabyte Z97M-DS3H
Processzor Intel Core i7-4790K, 4GHz
Memória 8GB HyperX 2400MHz DDR3
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya Sapphire RADEON R9 390X 8GB GDDR5
Optikai meghajtó Nincs
Hűtés Cooler Master HYPER 103
Ház AEGIS BitFenix

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Project Cars
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High (esős verseny) 40 96 68
1366x768 High 50 105 67
1920x1080 Ultra 37 79 55
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 59 129 76
1920x1080 Ultra 44 60 56