Technikai adatok

Alaplap Gigabyte B85M-D2V
Processzor Intel® Core™ i5-4460, 3.2 GHz
Memória 4GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX SAVAGE
Merevlemez TOSHIBA 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya AMD Radeon R9 380 2GB GDDR5
Optikai meghajtó SAMSUNG 24 x DVD-RW
Hűtés CoolerMaster 600W 80Plus
Ház EVOLVEO K4
Ár 199 990 Ft

A „Hajnalhasadás” fogalma a YoungAdoult könyvekben már köthető egy címhez. Vajon a gamer PC-k közt ezt a fogalmat kisajátíthatja-e magának AuroraGT PC-nk legújabb kiadása, a 3.0, ami nemrég frissült kínálatunkban jelent meg először.

 

Megjelenés

Asztali gépek tesztjével kapcsolatban eddig szerencsés voltam. A PlayerXT Plus tesztjénél egy Zalman Z11 házba volt rejtve a kincs, ezúttal pedig egy Evolveo K4-esbe került Aurora szíve, ahogy azt a GT-ktől megszokhattátok. A PlayerGT teszt még nem az én kezem munkája volt, így számomra egy teljesen új találkozás volt a K4-essel. Egy robusztus, a Z11-eshez képest kevésbé sportos megjelenésű házról van itt szó, ahogy az a képekről is kiderül. Masszív fekete doboz, ami kéken megvilágított bekapcsoló gombjával és vörösen izző ventillátorával garantálja az esti hangulatfényt. A zömök, itt-ott igencsak szögletes külső, érző és tágas belsőt takar. A házban van bőven hely, így akár utólagos bővítésre, vagy alap kínálatunk kiegészítésére is lesz majd még lehetőség. Összesen ngy előlapi panelt találunk, amelyek közül az egyiken vigyorog az Evolveo logója. Ezen felül hasonlóan négy blokk van benne a HDD-knek, valamint egy 2.5 colos SSD is elfér még plusszban odabent.

A CoolerMaster hűtő dolgozhat ám, hiszen szellőzés tekintetében rettentő jól muzsikál az Evolveo K4, aki már alapból két ventit is kínál, egy pirosan izzót előre és egy „normált” hátulra. A légbemeneti nyílásokat porszűrő is védi, így nem kell három köbméter szöszt kipakolni egy év után a házból. A ház hátuljára hét darab bővítőkártya elhelyezéséhez van hely, ami eleget is tesz egy ATX-es alaplap teljes kihasználásához. Az előlapi panelen, ahogy képeink is árulkodnak két USB 2.0-ás kivezetést, egy USB 3.0-át és két audio jack csatlakozó (mikrofon, fejhallgató) foglal helyet.

 

Portok és eszközök

A laptopoknál már zsigerből használt rendszert megint el kell felejteni és az asztali gépek házához igazítani szokásaimat. Kezdjük a gép első felével. Az előlapi panelen, ahogy képeink is árulkodnak két USB 2.0-ás kivezetést, egy USB 3.0-át és két audio jack csatlakozó (mikrofon, fejhallgató) foglal helyet. Nem több, nem kevesebb, mint az átlag, igazából pont megfelelő mennyiség egy átlag, vagy akár egy komolyabb felhasználónak is. Ugyan a Z11-es blokkunkra fért még rá még egy USB, illetve a „kényelmes mobilvinyó tartó” kis mélyedés is, de nézzük el ezeket a nüansznyi dolgokat az Evolveonak.

A hátsó portokat illetően, megkapjuk a szokásos lehetőségeket. A klasszikus egér és keyboard dugaszt, a D-SUB és DVI-D portokat, valamint USB-ből is akad szép számmal. Négy darab 2.0-ás és két darab 3.0-ás csatlakozási lehetőség van utóbbiból, valamint jól megszokott módon, a 3.5-es jackeknek járó helyek is a hátsó oldalon foglalnak helyet, az internethez oly szükséges RJ-45-ös porttal egyetemben.

 

Alaplap, processzor és memória

A Gigabyte B85M-D2V egy UltraDurable 4 Plus-os alaplap. Mit jelent ez? A gyártó a lehető legjobban fogalmazza meg a dolgot, hiszen a legtöbb fontos tulajdonságot az „ultra” jelzővel spékeli meg. A hűtést, a teljesítményt, a hatékonyságot és az élettartamot tekintve is a non plus ultrát kínálja az alaplap, amire azt kell mondanunk: elhisszük neki. A teszt során remekül működött a konstrukció, és ebből a munkából a B85M-D2V is bőven kivette a részét, kiegészülve az alábbi résztvevőkkel.

Az első ilyen jelenlévő a processzor volt, aki egy i5-ös, 4460-as IntelCore. A 6MB-nyi IntelSmart Cache-val ellátott, quad-core szív 3.2 GHz-n dobog odabent és nagyobb terhelés hatására ez a pulzusszám akár 3.4-ig is fel tud menni. A összesen 32 GB-nyi memóriát foglalkoztatni képes processzor egy Intel HD Graphics 4600-as videóvezérlőt kapott, valamint a HyperThreading és TurboBoost technológiát. Utóbbival érhető el az előbb említett pulzus-emelkedés is, előbbi pedig a magok könnyedebb munkáját segíti.

A PlayerXT kiegészített változatában (amire már jött pár nagyon kreatív név ötlet, ezeket köszönjük és továbbra is várjuk!) egy Fury memória duett dolgozott, most pedig egy újabb Kingston produktumot, a HyperX Savage-et próbáljuk ki. Az 1600 Mhz-s DDR3-as RAM annó a HyperX Genesyst váltotta a piacon, folytatva annak munkásságát a fekete nyomtatott áramökri lapokra épülő memóriachipek, amiknek hűtéséről pedig figyelemfelkeltő dizájnnal rendelkező, pirosra festett alumínium hűtőbordák gondoskodnak. Az élettartam-garancia nem hiába van ott a HyperX Savage leírásában, hiszen memóriamodulok alapos tesztelést követően kerülnek forgalomba, így magas minőséget és remek stabilitást kínálnak.

 

Videókártya

Drága jó Aurora GT3.0-ásunk videókártyás képességeivel sem fog szégyenkezni a piacon. A GDDR5-ös, 2 gigás Radeon R9 380-as igen komoly teljesítménnyel duruzsol a gépházban, biztosítva a legjobb játékok futtatását. Legyen szó Witcher 3-ról, vagy GTA V-ről, ahogy a teszteredményeken is látni fogjátok, a Low és Medium beállításokat hanyagoltuk is, mivel egy ilyen gépen sértés lejjebb venni a grafikus beállításokat.A játékoknak és egyéb média anyagoknak lesz bőven hely majd, hiszen 1 terrányi HDD-t kaptok majd a Toshiba jóvoltából.

Az R9-es széria már sok jó darabot hozott és a 380-as sem kivétel ezek alól, DirectX 12 és 4K támogatásával, illetve 970 MHz-ig felmenő órajelével. GDDR esetében mint olvashattátok 5-ösről van szó, abból is az R390-hez képest „kisebb” kiadásban (itt 256, ott pedig 512-bites), mégsem érezzük, hogy annyira hendikeppes lenne a gép ettől. A videókártya a virtuális valósággal is jóban van, hiszen az AMD LiquidVR™ technológiát képes kezelni, sokkal „komfortosabbá téve” a digitális teret az emberi szemnek, csökkentve a fejmozgatás és a megjelenő kép mozgása közti időintervallumot.

 

 

Rendszer

A gépen mint mindig, Windows 8.1-et futtattunk. A Windows frissítéseivel való küzdelmeket leszámítva a bootidővel nem volt semmi problémánk. A PC gyorsan betöltött és gondolkodás nélkül lehetett indítani a tesztprogramokat, vagy a játékokat. Fagyási, vagy egyéb lassulási gondokkal egy-két alkalmat leszámítva (amikor egyszerre több alkalmazás is futott a gépen) nem volt gondunk, az alap helyzeteket figyelve. Kicsit feljebb esett már szó a turbózott változatnál jelentkező apróbb fagyásokra, ami a multitasking helyzetekre volt jellemző. Új PC-nket egyedül a játékok tudták igazán megizzasztani, de ők is csak komolyabb beállításokon. Ezekből az adatokból kiindulva, a gép tökéletes a mindennapi programok hasznáaltában, sőt mostanában gyakran előkerülő videószerkesztő programok használatához is. A PC-nkkel igen korrekt render-idő mellett készülhetnek el a manapság oly népszerű gamer videók.

 

Kinek ajánljuk?

A lent olvasható tesztmérések és a fentebbi leírás alapján szerintem ez nem kérdés. Minden gamer álma egy megfizethető erős PC, ami még évekig megbízhatóan szolgálja majd gazdáját. Adott, hogy a játékok mellett kép- és videóanyag szerkesztők, vagy más, a memóriát jobban megcélzó programok használatára is ideális a hármas kiadású AuroraGT.

 

Összefoglalás

Amennyire elégedettek voltunk a PlayerXT Plus konstrukciójával, annyira jól sikerült az Aurora továbbfejlesztése is. Az Evolveo K4-be zárt i5-4460-as remek koprodukciót mutat az R9-es kártyával és a 4 gigányi RAM-al. A játékok úgy futnak rajta, ahogy kell, szóval a kiegészítésekkel együtt, harmadik kiadású Hajnalunk a nyári gamer-születésnapok slágerajándéka lehet, teljesítményével pedig még jó pár évig nem lesz panasz.

Technikai adatok

Alaplap Gigabyte B85M-D2V
Processzor Intel® Core™ i5-4460, 3.2 GHz
Memória 4GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX SAVAGE
Merevlemez TOSHIBA 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya AMD Radeon R9 380 2GB GDDR5
Optikai meghajtó SAMSUNG 24 x DVD-RW
Hűtés CoolerMaster 600W 80Plus
Ház EVOLVEO K4
Ár 199 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 63 102 79
1920x1080 Ultra 66 107 83
League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 122 316 200
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 72 139 124
1280x768 Medium 52 93 79
1366x768 High 51 65 57
1920x1080 Ultra 19 58 38