Tájékoztató nyitvatartásunkról

A kosár jelenleg üres

Részösszeg: 0,00 Ft

RADIUM STORM XT-R PLUSZ OC EDITION: A Radium kínálatának egyik legbrutálisabb PC-jét vettük most górcső alá, ami talán meggyőzőbben már nem is teljesíthetett volna.

2018. 12. 06. 14:32

Technikai adatok - RADIUM STORM XT-R PLUSZ OC EDITION + LENOVO LEGION Y fejhallgató (a készlet erejéig)

Alaplap ASUS TUF Z370 Plus Gaming
Processzor Intel Core i7-9700K 3,6Ghz - Turbó frekvencia: 4,9Ghz
Memória 2*8GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz - Dual Channel sebesség
Merevlemez 1TB Seagate Firecuda SSHD + 250GB Samsung 970 EVO PCIe 4x NVMe
Grafikus kártya ASUS STRIX Geforce RTX 2080 8G Gaming - Az alap modell Nvidia GeForce GTX 1070 8GB VGA-val dolgozik!
Optikai meghajtó Nincs, opcionálisan választható
Hűtés DeepCool Captain 240EX RGB vízhűtő blokk RGB megvílágítással
Ház A webshop verzióban: NZXT S340; a tesztalanyban: Bitfenix Enso Fekete RGB
Ár 584 990 Ft - Az alábbi vételár az alap, tehát az Nvidia GeForce GTX 1070 8GB GDDR5-ös modellre vonatkozik!

Csak ámulunk és bámulunk mindazon, amire a Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION a gyakorlatban képes, ugyanis rég láttunk már olyat, hogy egy gamer PC átszakítsa azokat a bizonyos korlátokat. Ám jelen tesztünk alanya pontosan ilyen.

 

 

A belsőt rejtő Bitfenix Enso RGB ház

Bár a Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION eredeti -a Radium webshopon is elérhető- verziója, alapvetően a már általunk is megannyi esetben bemutatott NZXT S340-be csomagolva érhető el, ugyanakkor mint ahogyan az már a bevezetőben is említésre került, jelenlegi teszt alanyunk több aspektusból is egy exkluzív, teljességgel egyedi darabnak definiálható. Ennek elsődleges ismérve ugye kétségkívül az, hogy a STORM XT-R PLUSZ OC EDITION ezúttal még az NZXT S340-nél is combosabb házba, egészen konkrétan egy fekete Bitfenix Enso RBG házba került beszerelésre. Maga a ház egyébként az ASUS és a Bitfenix együttműködéséből született, melynek apropója nem más, minthogy dacára annak, hogy maga a ház már AURA SYNC kompatibilis világítással operál, mégsem csak az ASUS fémjelezte alaplapokhoz passzol. Mint ahogyan a gamer-házak legjava, úgy az Enso is természetesen edzett üveg oldallappal és kétkamrás belső felépítéssel operál, formavilága letisztult, RBG LED-jei pedig egyenként címezhetőek. A gépház anyaghasználata egyébként minden tekintetben minőségi, acélból, műanyagból és edzett üvegből készült, a dizájn pedig még annak ellenére is képes volt megmaradni sallangmentesnek, hogy esze ágában sincs nem gamer-háznak tűnni. A fém előlap négy darab RGB LED alapú világító betéttel operál, mindegyik egy-egy plexi csík mögött végzi a dolgot. Az ASUS Aura Sync-nek hála, a világítás egyébként megleheősen gyorsan és egyszerűen vezérelhető, arról nem is beszélve, hogy az Aura Sync termékeivel is össze szinkronizálható. A repertoárban nyilván saját szájízünk szerint váltogathatunk a szivárvány és a statikus üzemmód között, ezt pedig egyébként az előlapi kapcsolóval van lehetőségünk variálni. Az alaplapokat Mini-ITX-től egészen az E-ATX formátumig képes fogadni, rendelkezik 7 darab PCI bővítőhellyel, valamint 2,5 és 3,5 hüvelykes meghajtókat is lazán képes fogadni. Amennyiben pedig a gyári, RBG LED-el dolgozó ventilátorokon felül, még továbbiak beszerelésén gondolkodunk, úgy bőven lesz rá lehetőségünk, hiszen mind az előlap mögé, mind pedig a hátlapra is bőven beférnek még további légkeverők is. Maga a ház, mint ahogyan arra már fentebb is utaltunk nem egy kis darab, konkrétan 7 kilót nyom a mérlegen, előlapi portjai között pedig érdemes megemlíteni az USB 3.0 portokat, az audio-csatlakozókat, valamint az RGB LED kapcsolóját, vezérlőjét is.

 

Az Intel Core i7-9700k Processzor és a DUAL CHANNEL memória harmóniája

A 8 maggal és ugyanennyi szálon dolgozó Intel Core i7-9700k (a processzorról itt lehet érdemes még tájékozódni!) alap frekvenciája 3,6 Ghz-es, a TURBO bedurrantása esetén azonban mindez 4,9 Ghz-el robbantja ki a plafont. Az i7-9700k a gyakorlatban mintegy 20-25%-kal combosabb teljesítményre képes, mint a szintén méltán felmagasztalt 8700k, ennek okán pedig kerek-perec kijelenthetjük, hogy az Intel Core i7-9700k a jelenlegi legerősebb, gaminghez szükséges processzor a piacon! Mindehhez járul még hozzá meggyőzően termékenyen a Dual Channel sebességgel dolgozó, kétszer 8GB-os (tehát összesen 16GB) Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz-es gaming memória, valamint az egy terrás Seagate Firecuda SSHD (erről bővebben itt értekeztünk!) és a 250GB-os Samsung 970 EVO PCIe 4x NVMe fúziós ereje is. Az elit teljesítményhez egy legalább ugyanannyira elit, de nem kevésbé stabil és megbízható hűtés és tápegység dukál, így előbbiért egy RGB-s vízhűtő blokkal operáló, DeepCool Captain 240EX, utóbbiért pedig egy 80+Gold Moduláris Seasonic Focus+ 650W-os tépegység hivatott felelni.

 

A brutális ASUS STRIX Geforce RTX 2080 8G Gaming grafikuskártya a gyakorlatban

Ugye a Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION már alapvetően sem kispályás, ha a grafikus teljesítményről van szó; hiszen a gaming performanszért nem más, mint egy GeForce GTX 1070 8GB GDDR5 hivatott felelni. Azonban jelen teszt példányunk esetén, lehetőségeink szerint igyekeztünk még ennél is messzebbre merészkedni, így végül meg sem álltunk addig, amíg a VGA-t ki nem cseréltük egy ASUS STRIX Geforce RTX 2080 8G Gaming-re. A STRIX fémjelezte grafikus modulok esetén már tudvalevő, hogy ezek hűtése már a bőven a legjobbak közé tartozik, ennek okán a melegedés mint olyan, már nyilván egy percig sem opció. A gaming-esszenciája pedig egészen konkrétan az úgynevezett RAY Tracingben rejlik, amely a legújabb játékok esetén már koránt sem kis fegyvertény. Ez pedig kvázi nem jelent mást, minthogy a sugárkövetés élethű megvilágítást, fényvisszaverődést, árnyékokat és tükröződéseket borítékol, így járatva csúcsra a vizuális élmény egészét. De mielőtt még tovább mennénk, érdemes lenne néhány mondatban tisztába raknunk, hogy pontosan mi is az a RAY Tracing, vagyis a sugárkövetés. A ray-tracing technológia nem más, mint egy nem kicsit erőforrás-igényes, ugyanakkor legalább ennyire combos eljárás, mely a fény útját hivatott a számításoknak megfelelően lemodellezni. Ennek eredményeképpen tudunk tükröződéseket, visszaverődéseket és árnyékokat élethű formában abszolválni a gyakorlatban. És bár ezidáig mindezen technológia csak a filmek, a lakberendezés, illetve építészet esetén volt mindennaposan elérhető és használható, manapság, a hardverek rohamtempójú fejlődésével már lehetőségünk nyílik a gaming szegmensben is a javunkra fordítani a benne rejlő potenciált. És minden bizonnyal ebben látta meg a lehetőséget a Microsoft is a DXR-rel, illetve az Nvidia is az RTX-el, amelyek egy egészen új irányt nyithatnak majd a gaming kultúra technikai fejlődésének kiaknázását illetően. És, hogy mindez mit jelet a gyakorlatban? Azt hiszem elég csak a mellékelt teszt eredményeket szemügyre vennünk, hogy realizájuk magunkban, hogy az ASUS STRIX GeForce RTX 2080 8G GAMING, ezzel egyidejűleg pedig a Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION a piacon talán a jelenlegi egyik, ha nem a legjobb játékos konfiguráció.

 

Az ASUS TUF Z370 Plus Gaming alaplapról bővebben

A komponenseiket összefogó ASUS TUF Z370 Plus Gaming alaplap már kifejezetten a 8. generációs, Intel® Core ™ K szériában futó processzorokhoz készült, ezzel facsarva ki a a lehetséges maximálisat az adott modulokból. A TUF Gaming alaplapokról egyébiránt érdemes tudni, hogy a tervezési, gyártási, illetve tesztelési szakaszok során, direkt módon voltak kitéve olyan izzasztó körülményeknek, melyekbe a többi alaplapnak bele-bele tört a bicskája, így téve őket a gyakorlatban is még strapabíróbbá. Ennek okán pedig már a burkolat, illetve a használt alkatrészek is masszív anyaghasználattal készültek. Itt érdemes kitérnünk ugye a szavatosságra is, ami egy alaplap esetén többnyire a bővítési, kiegészítési variációk ki is merül. A jó hír azonban az, hogy tekintve, hogy a Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION már bőven a felsőkategória hírnöke, így nem kell, hogy fájjon a fejünk amiatt, hogy esetleg elavulnak a belevalók. Tekintve, hogy a STORM XT-R PLUSZ OC EDITION NVMe M.2 PCIe foglalattal is rendelkezik, így a kínálatunk leggyorsabb M.2 SSD-it (Samsung 960 EVO) is könnyedén kezeli, továbbá tulajdonképpen minden létező kimenet és csatlakozó helyet kapott az alaplapon, amire csak szükségünk lehet majd. A fedélzeti 8 csatornás HD Audio meleg, merev kristálytiszta térhangzást borítékol, amit az exkluzív DTS Custom alaplapi audioeszköz hivatott tökéletesíteni. A dizájnos és modern megjelenést pedig nyilván nem más, mint az ASUS Aura Sync RGB prezentálja számunkra.

 

 

Mennyire Gamer?

A Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION-nek már alap, tehát a GTX 1070 8GB GDDR5-tel operáló verziója is bőven belül esik a gaming kategórián, így a tesztben kivesézett tuningolt variácó minden bizonnyal minderre csúnyán rálicitál. Az ASUS STRIX Geforce RTX 2080 8G Gaming grafikus modul, a maga RAY Tracing-jével a piac kvázi non-plus ultrája, aminek ott a helye minden valamire való gamer bakancslistáján. Amennyiben pedig kétségeink támadnának, elég csak egy pillantást vetnünk a fentebb mellékelt 3D MARK eredményekre, ami olyan szinten beszél önmagáért, hogy a fal adja a másikat!

Összegzés

A Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION alap verziója 584 990 forintos áron megy, a tesztben szereplő non-plus ultra verzizóért azonban már jóval mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni. Ennek okán a beruházás már egyéni preferencia, illetve tárca vastagság kérdése, mert amennyiben rászánjuk ezt a nem kis összeget, és mindezen teljesítményt valóban ki is tudjuk majd használni, akkor a STORM XT-R minden további nélkül a must have kategória. A Radium STORM XT-R PLUSZ OC EDITION mindent, de tényleg mindet tud, amire csak szükségünk lehet, sőt ennél mág bőven többet is.

 

 

Az EVO UPGRADE GARANCIÁRÓL bővebben

A Speciális Evolution Upgrade garancia lehetővé teszi, hogy a vásárlástól számított három hónapon belül, az adott konfigurációt módosítsuk. Amennyiben nem vagyunk maradéktalanul elégedett az adott asztali számítógép teljesítményével, és mondjuk nagyobb processzort vagy erősebb videókártyát szeretnénk, úgy arra extra munkadíj felszámolása nélkül, a korábbi alkatrész(ek) teljes áron való beszámítását követően is lehetőségünk van. Konkrét példa erre, ha egy GTX 750Ti 2GB-os videókártyát, mondjuk egy Radeon R9 380 4GB-osra akarnánk cserélni, akkor az a követekzőképpen történne: A GTX 750Ti 2GB jelenlegi ára 37.500.-Ft, valamint az R9 380 4GB ára 68.000.-Ft. Ebből adódóan csupán a két kártya különbözetét, azaz 30.500.-Ft-ot kell megtérítenünk. Ugyan maga az eset roppantul ritka, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy valamilyen oknál fogva, a már meglévő nagyobb teljesítményű alkatrészünk helyett inkább kisebbett szeretnénk. Természetesen erre is van lehetőség, hasonló módon. Mi beszámítjuk a jobb, drágább alkatrészt, beszereljük az olcsóbbat, a különbözetet ezúttal pedig mi térítjük meg. Fontos tudni, hogy az ilyen jellegű cserékre és/vagy bővítésekre, a vásárlástól számított 3 hónapon belül mindenképpen van lehetőségünk, -ám még akkor sem kell kétésgbe esnünk, ha netalántán ebből az időintervallumból már kicsúsztunk volna, ugyanis egyéni elbírálást követően, három hónapon túlmenően is módunkban áll élni az Evolution Upgrade Garancia adta lehetőségekkel. (Az EVO UPGRADE garanciáról még részletesebben itt lehet tájékozódni!)

 

És, hogy miért is éri meg asztali számítógépbe invesztálnunk? Íme a válasz:


Az Origo.hu a Techbázis rovatban tette le a voksát az asztali számítógépek létjogosultsága mellett, sőt öt pontban érveltek amellett, hogy miért is éri meg PC-t használni. Az említett pontokban szó esik többek között az asztali számítógépek felhasználóbarát takarításáról, a vitathatatlanul combos érvnek elkönyvelhető ár/teljesítmény arányáról, a fejlesztési és javítási lehetőségekről, valamint az asztali számítógép, mint egyfajta művészi önkifejezésről is. Úgyhogy, ha első számítógépünk megvásárlását tervezgetjük, de még mindig nagyon hezitálunk a notebook-PC kérdésen, vagy esetleg felmerült bennünk, hogy laptopról váltanánk az asztali eszközre, akkor az említett írást mindenféleképpen érdemes lehet átfutnunk, hátha kicsit rendet rak majd a fejünkben és iránymutatásként szolgál majd a döntésünk meghozatalában
.

Technikai adatok - RADIUM STORM XT-R PLUSZ OC EDITION + LENOVO LEGION Y fejhallgató (a készlet erejéig)

Alaplap ASUS TUF Z370 Plus Gaming
Processzor Intel Core i7-9700K 3,6Ghz - Turbó frekvencia: 4,9Ghz
Memória 2*8GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz - Dual Channel sebesség
Merevlemez 1TB Seagate Firecuda SSHD + 250GB Samsung 970 EVO PCIe 4x NVMe
Grafikus kártya ASUS STRIX Geforce RTX 2080 8G Gaming - Az alap modell Nvidia GeForce GTX 1070 8GB VGA-val dolgozik!
Optikai meghajtó Nincs, opcionálisan választható
Hűtés DeepCool Captain 240EX RGB vízhűtő blokk RGB megvílágítással
Ház A webshop verzióban: NZXT S340; a tesztalanyban: Bitfenix Enso Fekete RGB
Ár 584 990 Ft - Az alábbi vételár az alap, tehát az Nvidia GeForce GTX 1070 8GB GDDR5-ös modellre vonatkozik!

Teszt eredmények


 
FARCRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 87 124 108
AC: ORIGINS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 79 117 103
 

Fotógaléria

NEKED AJÁNLJUK!

Bizony már asztali számítógépeinket is utolérte a nyolcadik generáció, így abszolút időszerű volt, hogy a felfrissült komponensekkel újjászületett GHOST GT-R Pluszról is lerántsuk a leplet!

Bővebben...