PC Műhelytitkok

Frissen debütáló RadiumSzervíz sorozatunkban szeretnénk megmutatni olyan dolgokat, amelyek egy kicsit túlmutatnak az egyszerű laptop és PC bemutatókon, azonban a Radium kereskedés életét képezik. Eddig a fókuszból kimaradó részletekben merülünk el, tapasztalatokat, hasznos tanácsokat és ötleteket osztunk meg veletek.

Technikai adatok

Hűtők Evolveo házból kimentett, maradék hűtők
Táp 700W és nagyon megy
Ár Nyáron: felbecsülhetetlen

 

A nyári meleg bizony komoly ellenség tud lenni, pláne, ha egy nehezen szellőztethető helységről beszélünk. Kis csapatunk az Andrássy úton lévő házsorok ódon falai alatt, egy pince helységben találta meg az ideális bázist, ami alapvetően egy borospince klímájával is operálhatna. A probléma ott kezdődik, hogy a bolt egy része, a PC szerviznek és termékfeltöltő részlegünknek szánt kis kanyarja, elfelejti, hogy neki kellemes, hűvös levegőt kéne biztosítania lakóinak. Röviden: néha dög meleg van.

Hála az égnek a Radiumnál nincs hiány kreativitásból és Andrásból sem, aki a képeken látható, Evolveo házakból kimentett hűtőkből összeszerelt csodával mentette meg a helyzetet. Az Aurora GT3.0-ás és PlayerGT tesztünkben már látott házakba kerülő hűtéseket legtöbbször felváltotta a beszerelt CoolerMaster hűtők egyike, így az alap szerkezetek kvázi feleslegessé váltak. Ekkor jött az ötlet, na meg az évek és a tapasztalat munkája, hogy „ha a gépeket nem hűti, akkor a helységet igazán hűthetné”.


A kábelek könnyebb elvezethetősége miatt a bal oldalról kezdve az összeállítást, szépen egyesével lettek betoldva az újabb darabok. Egy a jobb oldalra, egy pedig a kiinduló elem alá és így tovább. A végül 18 elemből álló falat, a minden körülményben használható, már-már a szigetelőszalag komplexitásával bíró gyors kötözők tartják egyben és egy 700W-os táp működteti. A vezetékek hossza miatt, maximum három sorban lehet összeállítani, ehhez hasonló falat, de széltében nem megkötve a kezünk. Hangtalanul, de komoly fújóerővel dolgozik a szerkezet, ugyanis az összeszerelő asztal végénél, ami nagyjából 2 és fél-3 méterre van tőle, is jól érezhető a fújása. A ventillátorok alap fekete-vörös kombinációjának hála nem csak jól hűt, de még jól is mutat, egyedül egy pofásabb keretre lenne szüksége.

Ugyan szabadalmaztatni és forgalomba helyezni még nem sikerült, a szerkezet jó szolgálatot tesz a kis helység levegőjének forgatásában. Egy klasszikus álló ventilátorral kiegészülve a hűtőfal megoldja a keringetést, elviselhetőbbé téve a mindennapos bolti robotot.