AMD RADEON: Finomhangolási és maximalizálási útmutató

Az AMD RADEON fémjelezte cuccoknak megannyi erénye ismeretes, azonban az üzembe helyezés időszaka egészen biztosan nem tartozik közéjük. Ennek oka ugye az, hogy Inteles versenytársával ellentétben, bizony az egyszeri felhasználó számára roppant módon körülményesnek, már-már macerásnak tűnhet nevezett típus kezdeti optimalizálása. Mivel olykor-olykor számunkra is kissé fárasztó tud lenni a tesztfolyamatokat megelőző finomítási fázis, illetve sokszor kapunk AMD RADEON optimalizálással kapcsolatos felhasználói kérdéseket, így olvasóink kényelmének érdekében, bátorkodtunk minden releváns tudnivalót, egy rövid instruáló útmutató keretein belül csokorba szedni.

Miután a Windows telepítést követő driverezés végére érve, minden létező eszközünk felismerésre került, nekiláthatunk a maximális teljesítmény kisajtolására tett elszánt teendőinknek. Első körben a processzor teljesítményét kell a lehető legmagasabb tartományba varázsolnunk, amelynek testreszabását a legkézenfekvőbben a Gépházon keresztül tudjuk elérni. A Rendszer fülre kattintva számos energiagazdálkodási beállításból van lehetőségünk mazsolázgatni, így érdemes az esetleges takarékos üzemmód kikapcsolását és ezzel egyidejűleg a teljesítmény centrikusság beállítását követően, minden további indokolatlan és energiakímélő beállítástól megszabadulnunk. Az úgynevezett Sémabeállítások szerkesztésénél látható Speciális fülnél érhető el a processzorra vonatkozó energiagazdálkodás tárháza, amelyben a tökéletesítés érdekében okvetlenül érdemes a minimális, hálózatról történő processzorteljesítményt, továbbá a maximális, telepről és hálózatról történő processzorteljesítményt is felhúznunk a maximumra. (Alant képillusztráció.)

Ezt követően nyissuk meg a RADEON Beállításokat, ahol a Speciális Beállítások, valamint a Játék: Globális Beállítások fülek alatt érhetjük el a videokártyánk testreszabásához szükséges paneleket. Előbbinél kényünk-kedvünk szerint variálhatunk az opcionális beállításokkal, kezdve az úgynevezett Előbeállításoktól, a Saját beépített kijelzőm és Hang beállításokon keresztül, egészen az Energiaellátásokig. Jelen esetben ugye utóbbira lesz majd szükségünk, hiszen itt tudunk majd minden létező energiapazarló felesleges beállítást kikapcsolni vagy letiltani, (intelligens alvó mód, energiatakarékosság, stb.), valamint ezzel egyidejűleg minden kívánt opciót maximalizálni. (aktív áramellátás ütemezés, globális alkalmazás beállítások, stb.) A fentebb már említésre került Globális Beállításoknál még további, az integrált és a dedikált videokártyáinkra vonatkozó egyéni beállításokkal találkozhatunk, amelyekkel még több lehetőségünk van az optimalizálás és testre szabás kettősének köszönhetően, kimaxolnunk a teljesítményt.

Szó mi szó, nem vár kimondottan hálás feladat a zöldfülű felhasználóra, hiszen számos fellelhető helyen vagyunk kénytelenek, számos különbözőféle variánsba piszkálva növelni a hatékonyságot. Azonban mindez jól begyakorolva és memorizálva már a továbbiakban nem ördöngösség, így a későbbiekre nézve már egészen gyakorlottan fogunk majd hozzálátni az esetleges soron következő AMD-s gépünk üzembe helyezésének. Amennyiben pedig netalántán mégis elakadnánk, úgy ezen bejegyzés készséggel válik bármely AMD felhasználó örök útmutatójává.