Bemutatók

Hűtésről már elég sok szó esett – legyen példa akár a hűtőpaszta, vagy a műhelyünk hűtőberendezése (elfogadjuk, hogy ez „csak” a levegőt forgatja, de legalább forgatja!) - de klasszikus értelemben vett hűtőt még nem mutattunk be. Eddigi hiányosságunkat bepótolva, ezúttal az egyik legmutatósabb vízhűtőnket, a Raijintek Tritonját hoztuk el olvasóközönségünA vízhűtés korai időszaka hemzsegett avízben úszó PC-k tömkelegétől és a feleslegesen beszerelt, a megszokott „légkeveréses” hűtőkhöz képest gyengébb teljesítményt produkáló vízhűtőktől. A technika fejlődésével a vízhűtés is lassan eléri égiszét és válik egyre népszerűbbé a vásárlók körében.


Annó „luxusszórakozásnak” volt titulálva - és a csúcskategóriás vízhűtők még most is egy izmosabb videokártyának megfelelő anyagi befektetést igényelnek- napjainkban azonban, már belépő- vagy középszintű vízhűtők bőven megfizethető kategóriában vannak. Ezek közt találjuk meg bemutatónk alanyát, a taiwani Raijingtek cég vízhűtőjét, a Tritont.

A csomagolásból előbányászva, nem kell hüledeznünk, hál'égnek a Tritonok összeszerelve érkeznek meg és nem kell a folyadék betöltésével, légtelenítéssel, vagy egyéb dologgal foglalatoskodnunk, beszerelés előtt. A folyadéknál álljunk meg egy pillanatra. Összesen két -féle Triton rendelhető, a különbséget a 12 centis ventilátor jelenléte jelenti. Kereskedésünkben a ventilátoros változat lesz megvásárolható, hiszen a Core-változattal szemben ez valamivel komolyabb hűtést képes produkálni.


A folyadékhűtő blokk, ami csatlakozik a processzorhoz egy nagyjából 4x5x4 centis egység, ami a szivattyújával közösen, halkan, de komoly hűtőteljesítménnyel dolgozik. A két fő-, illetve azon belül mikrocsatornákkal rendelkező hűtésen belül egy kerámiatengellyel rendelkező szivattyú tartja mozgásban a folyadékot. Ez a lötyi nem csak a hűtésért felel, de dizájnelemként sem utolsó alapvetően áttetsző, de a csomagban mellékelt piros-kék-zöld festékekkel pikk-pakk színezhető. Sajnos „csak” egyszeri alkalmunk van ezt használni, utána max. kevergethetjük a színeket, vagy vehetünk magunknak egy új üveg folyadékot. Ezt az egységet két kicsi led is megvilágítja, hogy esténként igazi „hangulatfényt” biztosítson a gépnek. Természetesen, az ilyen eszközöket óriási pazarlás zárt házba tenni, mindenképp egy plexis házunkat, a BitFenix Aegist tudnánk egy ilyen hűtő „mellé” ajánlani. A szivattyú munkájára nem csak teljesítmény (120 literes óránkénti vízhozam), de zaj terén sem lesz panaszunk, hiszen a mérések nagyjából 20 db közé tették be a hangerejét, ami egy átlag suttogás hangjával sem összehasonlítható.


Persze, nem csak a „vizesblokk” van a csomagban, hanem a két darab ventilátort magán hordozó alumínium hőleadó radiátor egység is. Elhelyezés szempontjából egyedül a Triton 17 centis hossza lehet zavaró, a 12 centis szélesség a standard házaknak megfelel majd. A 120 milliméteres ventilátorok nem különösebben látványosak, a fekete egységen kicsit kontrasztosabb szürke színnel és vörös Raijintek matricával munkálkodnak. A fordulatszám-szabályzónak hála 1000-es és 2600-as tartomány közt üzemelnek, a suttogást hangerejét fenntartva, nagyjából 21-36 decibel közt.

A Raijintek egyik legjobb terméke a Triton, amit bátran tudunk ajánlani, akár az oldalon található gépeinkbe, akár külön, alkatrészként való megvásárlásra. Hamarosan átalakuló bemutató termünkben megtekinthető lesz egy példánya, mozgás közben is, de erről majd egy későbbi cikkben többet is elárulunk…

Szeretnéd látni, milyen PC-inkben hűti le a kedélyeket a Triton? Kattints a képre!