A gamerek élete nem feltétlenül könnyű. Habár persze ezen kijelentést akár egy leheletnyi, ám mégsem kendőzetlen cinikus hümmögéssel megtoldott somolygással is nyugtázhatnánk, hiszen bátran vélhetjük úgy is, hogy nevezett tevékenység a világ legkényelmesebb szabadidős sportja. Ám eltekintve attól, hogy mondjuk ez valóban így van, azért annak nyilvánvalóságát is figyelembe kell vennünk, hogy bizony megannyi utólagos fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ha mondjuk jelen szenvedélyünknek igyekszünk tudatosan hódolni. Gondolok itt egészen konkrétan arra, hogy ugye azért az közel sem mindegy, hogy a játékokkal kapcsolatos igényeinket, érdeklődésünket és ízlésünket mik is elégítik ki pontosan, ahogy szervesen ehhez kapcsolódva az sem elhanyagolható, hogy ezen címek pontosan milyen konfigurációkra teremtettek. Hiszen az egy dolog, hogy mondjuk mélyen zsebünk aljára túrva meglepjük magunkat egy több tíz, vagy akár százezreket is kóstáló laptoppal, ám ez nem feltétlenül jelent garanciát arra, hogy a legújabb címek jobban futnak majd rajta, mint mondjuk az árban eltérő, - legyen az olcsóbb vagy még drágább, - ám eleve erre a célra teremtetett társaikon, avagy példának okáért egy fele annyiba fájó, de mérföldekkel combosabb PC-n. Akkor mindezt figyelembe véve, hogyan is lehet a választásunkat illetően biztosra menni? Példának okáért akár jelen cikkünk gondos végigolvasásával is, melyben elhivatottan igyekszünk majd afféle útmutatást adni azt illetően, hogy kínált laptopjaink és általunk megtervezésre került konfigurációink belsejéből mégis mennyi erő kisajtolására van lehetőségünk. Mindehhez pedig óhatatlan, hogy a jelenleg népszerű vagy trendi játékokról is ejtsünk néhány szót, így mintegy mankót biztosítva olvasóinknak az optimális választás érdekében.

Napjaink játék(t)rendje

Első körben amolyan felsorolás gyanánt, talán érdemes volna listáznunk a momentán népszerűbbnek és/vagy processzor-zabálónak titulálható aktuális címeket, hogy ezek mezsgyéjén tudjunk útnak indulni a konfigurációk rengetegében. Ám egészen pontosan mit is nevezünk népszerűnek vagy trendinek? Attól még nem válik törvényszerűvé valaminek a divatossága, hogy mondjuk csak holnap landol majd a boltok polcain. Ahogy attól sem lehet egy adott játékot ódivatúnak, maradinak vagy idejét múltnak titulálni, hogy tegyük fel a megjelenését követő hype már akár egy-két évvel ezelőtt lecsengett. Utóbbira egyértelműen tökéletes példa a GTAV, a Mortal Kombat X, a Dark Souls 2, a Dota 2 vagy a Battlefield 4 esete is. Mindegyik címet óriási rajongás előzte, kísérte és követte, ám tulajdonképpen semmiféle tekintetben sem évültek el az utóbbi időben, dacára annak, hogy legtöbbjük már legalább két, három éves. Az imént felsorolt címekkel egyébként azért sincs kimondottan nehéz dolga az ember fiának, ugyanis a játékok étvágya alapvetően egészen könnyedén kielégíthető. Kifogástalan élvezetükhöz pedig abszolút módon nem szükségeltetik az X-menes Kábeltől kikönyörögnünk, hogy ugorjon nekünk előre az időben olyan száz, százötven évvel, és legyen olyan jó, hogy lepjen már meg minket valami futurisztikus zseberőművel, ami bőven ellátna akár egy robothadsereget is. Ám példának okáért ott van ugye a Witcher 2 és az idén egy plusz kiegészítővel megtoldott Witcher 3 esete. Habár előbbi már vagy négy éves, még mindig elképesztően pofátlan módon törik bele a bicskája a legtöbb korszerű konfigurációnak is. A tesztjeinkben is használt harmadik részről, és különösen annak kiegészítőjéről ugye már nem is beszélve. Persze érdemes említést tennünk a DOOM széria legújabb darabjáról is, amely mindamellett, hogy idei cím, gépigénye sem elhanyagolható. És a DOOM mint olyan, nyilvánvalóan többre hivatott, minthogy az opcionális beállításait lebutítsuk annyira, hogy ha már szépnek ugyan nem lesz szép, talán legalább szaggatni nem fog. Azért adjuk meg a módját, na. De ott vannak például az olyan, már nem mai vagy tegnapi, ám ettől eltekintve még mindig igencsak nagy étvággyal bíró játékok is, mint például a Star Wars Battlefront, melynek hibátlan élvezetéhez azért szükségeltetik előre rákészülni. Végül pedig, de természetesen nem utolsó sorban, érdemes szót ejtenünk a nemrég debütált Overwatch-ról is. E játék ugye mindamellett, hogy tényleg vadonatúj, (illetve már megjelenését is óriási hype előzte meg, így értelemszerűen a jelenlegi legnépszerűbb címek táborát hivatott erősíteni,) mégsem rendelkezik fájdalmasan nagy étvággyal, sőt gépigénye voltaképpen egy erős közepesnek definiálható.

GAMER PC-ink

Oké, akkor most hogy mindezt kiveséztük, amibe lehetett belenyúltunk és totálisan elvesztünk a játékos arzenál sűrűjében, essen végre néhány szó az ajánlott konfigurációkról is. Első körben azt feltétlenül érdemes tisztáznunk, hogy attól még, hogy beruházunk egy sokszázezres gamer laptopra, még nem jelenti azt, hogy egy Witcher 3-at majd maximális beállításokon fogunk tudni hibátlanul végigátszani. Ahogy az sem feltétlenül szentírás, hogy mondjuk a cirka százötven-kétszázezer forintért kínált Radium PC, nem rendelkezik tökéletesen elegendő izommal az újabb címek zavartalan futtatásához. Tekintve, hogy műhelyünkben megfogant konfigurációink gyakorlatilag minden létező esetben a lehető legkorszerűbb, legmegbízhatóbb és legigényesebb komponensekből kerülnek megtervezésre, így annak nyilvánvalósága bizony borítékolható, hogy biztosan nem fogja egyetlen egy komolyabb játék sem azonnal leteríteni ezen gépszörnyeket. A korábban már számtalanszor körberajongott, a közelmúltban ugye az OWS-en bemutatásra és kiállításra is került THUNDER XT, bizony van annyira bivaly, hogy a maga 354 990 forintos árát sokszorosan is visszatéríti. Jelen konfiguráció esetében annyi bizonyos, hogy sem a GTAV, sem a Witcher 3, sem pedig a Tom Clancy's: The Division nem izzasztotta meg a tesztfolyamatok során, még ultrára húzott beállításokat alkalmazva sem. Ez pedig ugye mindenféleképpen figyelemreméltó. A Radium THUNDER GTR Plusz, a Spirit GT 3.0 vagy a GHOST GTR Plusz ugyan már csak (és ide a félreértések elkerülése végett, okvetlenül képzeljünk oda egy láthatatlan, ellenben terebélyes idézőjelet,) i5-ös processzorral operálnak, ám számottevő vagy igazán említésre méltó különbséget nem biztos, hogy érdemes volna megemlíteni. Jó, a Witcher 3 ezen konfigurációkon már csak high-on került tesztelésre, ám azért ultrán sem akarta egyik nevezett PC sem könnyeit nyeldekelve kilehelni a lelkét. A WARRIOR GT és a BOMBER GT 3.0 is már ugye a valamivel szerényebb izomtömegből adódóan is pénztárca barátabb árakkal operálnak, ám még így is bőven elegendő teljesítménnyel rendelkeznek ahhoz, hogy például egy Witcher 3, egy GTAV, egy The Division vagy egy Overwatch könnyűszerrel elfusson rajtuk mondjuk fullHD medium és high közé elegánsan belőtt tartományban, vagy netalántán egy kis kompromisszummal megpiszkált high-on is.

GAMER Laptopjaink

A laptopok irányába már valamivel óvatosabban kell viseltetnünk, hiszen a praktikussággal és kényelemmel összefűzött magasan ívelt teljesítménynek bizony ára van, így a komolyabb címek zavartalan és hibátlan élvezetéhez érdemes kissé mélyebbre nyúlnunk a zsebünkben. Amennyiben tényleg olyan teljesítményt szeretnénk pepitában az asztalunkon tudni, ami mondjuk könnyedén egy gamer PC nyomába eredhet, úgy érdemes egy Lenovo Y700-as, valamely ROG vagy X szériás ASUS, az ACER Aspire, vagy esetleg a HP i7-es processzorral dolgozó modelljei közül mazsolázgatnunk. A Republic of Gamers modelljei ugye már eleve játékos felhasználásra teremtettek, így voltaképpen, ha mindent ugyan nem is biztos, hogy tudnak, azért teljesítményük mindenféleképpen megkérdőjelezhetetlen. Mint ahogy mellékelt cikkeinkben is olvasható, a ROG széria égisze alatt megfogant laptopok teljesítménye egészen kiváló, általánosságban strapabírók és megbízhatók, valamint a legújabb címekbe se törik bele a bicskájuk. Itt érdemes külön kiemelni például a nálunk is már több ízben bizonyított ROG GL552VW és G552VW párosát, a ROG G771JW-t, a GL752VW-t vagy akár a ROG G551VW-t is. Még mindig az ASUS műhelyéből, ám már az X-széria modelljeiből mazsolázgatva, az X550JX-DM323D, az ASUS X555DG, az X555LB, továbbá az X555UJ és X555UA kettősének kétségkívül szükségeltetik figyelmet szentelnünk, ha olyan, valóban minőségi darabokra lenne igényünk, melyek az általános és multimédiás felhasználás mellett, játékainkhoz is tökéletesek. A továbbiak táborát hivatott erősíteni példának okáért a Lenovo Y700-as modellje, mely mindamellett, hogy gyönyörű szép, még kifejezetten izmos teljesítménnyel is bír, melyet például a tesztpadunkra kerülve is tökéletesen alátámasztott. Nevezett laptop egyébként mindamellett, hogy szemrevaló és teljesítménye is egészen páratlan, még roppant módon megbízható és felhasználóbarát is. Ugyan erényeit akár naphosszat is sorolhatnánk, ám mivel ezt korábban már megtettük, így érdemes itt utánaolvasnunk a létező összes érdemének. A Hewlett-Packard műhelyében megfogant Notebook-15-ac129nh (V2H60EA), továbbá az ENVY 15ae 103nh is egy egészen elegáns, ám legalább annyira megbízható és tartós csapásirányt hivatottak képviselni, így minden további nélkül ajánlható akár játékos, - ez utóbbi tekintetében kiváltképpen igaz! - akár pedig egyéb (legyen az multimédiás, irodai vagy otthoni) használatra is. Végül pedig, még szintén az egyebekből szemezgetve, az ACER Aspire V5-591G-78CE valója mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ugyan az imént említettekhez hasonlatosan, jelen esetben sem feltétlenül a hardcore-gamerek a célcsoport, ám az ACER ezen modellje kétségkívül egy olyan belépő szintű játékos teljesítménnyel lett felvértezve, amely az alapvető és kompromisszumképes játékos teljesítményhez gyakorlatilag tökéletes.

Konklúzió

No, akkor volt szó játékokról, asztali számítógépekről és laptopokról is. Úgy vélem így cikkünk végéhez közeledvén, illene valamiféle summázó konklúzióval, vagy ha úgy tetszik lezárással is szolgálnunk, hiszen az eddig felhalmozott információrengeteg kétségkívül van annyira sűrű, hogy sorai között egészen könnyedén elveszhetünk. Amennyiben úgy döntünk, hogy mi márpedig a lehető legújabb és legmodernebb címekkel akarunk majd vakulásig játszani, akkor értelemszerűen érdemes a játékok igényeiből eredő irányából listáznunk a lehetőségeinket. Mivel a fejlesztők évről évre még újabb, még fejlettebb és még korszerűbb címekkel igyekeznek előrukkolni, (melyek étvágya evidens módon az idő előrehaladtával, illetve a technika fejlődésével arányosan nő,) így tényleg célszerű meglepni magunkat egy, a későbbiekben is könnyedén bővíthető asztali számítógéppel, amely már puszta valójával is játékos felhasználásra teremtetett. Abban az esetben, ha inkább a praktikusság és a kényelem élvezne prioritást számunkra, úgy egészen bátran választhatjuk partnernek bármely gamer laptopot is, ám ez esetben számolnunk kell a magasabb árból fakadó, kevésbé optimális ár/érték aránnyal, valamint az utólagos bővítési lehetőségek korlátozottságával. Habár abban a tekintetben, hogy voltaképpen az asztali számítógép vagy a laptop tekinthető optimálisabb választásnak, nem tisztünk dönteni, hiszen ez már természetesen ízlés és igény kérdése. Azonban jelen cikkünk, éppen ezen dilemma valamivel könnyebbé tételében kívánna segítő jobbot nyújtani Olvasóinknak, hiszen jól tudjuk, ezen kardinális tárgykörök legalább annyira nehézkesek, mint amennyire fárasztók és nyűgösek az ember számára akkor, amikor éppen aktualizálódnak.