Technikai adatok - Radium Spirit GT 3.0

Alaplap Gigabyte B85M-D2V/Ultre Durable 4Plus, Ultra Cool, Ultra Performance
Processzor Intel® Core™ i5-4460, 3.2 GHz
Memória 8GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX SAVAGE
Merevlemez TOSHIBA 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950 2GB GDDR5 OC
Optikai meghajtó SAMSUNG 24 x DVD-RW
Hűtés Gyári Hűtő
Ház AEROCOOL VX3
Ár 179 990 Ft

Az utóbbi időszak laptop-dömpingje csekélyebb számú PC tesztet engedélyezett számunkra, így az üdítő változatosság jegyében, jelen cikkünk az ebből adódó esetleges űrt volna hivatott pótolni.

 

Megjelenés

A Spirit GT 3.0 belső esszenciáját szemünk elől gondosan elrejtő külső páncélzat, akár Megatron egyik e világra teremtetett, még gonoszabb manifesztációjának zsugorított mása is lehetne, ám legnagyobb szerencsénkre elkerülhetővé válik az Autobotok és az Álcák közötti epikus, naprendszerünket is megrengető összecsapás, hiszen jelen cikkünk főszereplője nem egy alávaló alakváltó robot földi téglája, hanem egy fekete-kék alapba csomagolt AEROCOOL Chassis V3X. A gamer PC-k esetében a kimondottan masszív és izmos belsőre, általában egy legalább annyira strapabíró és robusztus, mint amennyire dögös és dekoratív kültakaró kívánja felhívni a figyelmünket, jelezvén azt, hogy nem gyerekjátékkal, hanem igazi nehézfiúval nézünk szemben. A komplett házat áthatja egy amolyan méltóságteljes, ám egy leheletnyit gonoszkás ízvilág, mely már önmagában, pőrén is igen csak magával ragadó, ám az itt-ott sötétkék kontúrral felcsíkozott mélyfekete páncélzat, áram alá kerülve vörös LED fénnyel izzik fel a ventilátoroknál, felületének több pontján is, mely mondanom sem kell mennyire dögösen fest. A masszív, fél acél, fél műanyag doboz belsejében akad hely bőven, az esetleges bővítési célok kivitelezése érdekében: A belső széltében valamivel több, mint tizenöt centiméter, míg hosszában harmincöt, így a legfelsőbb kategóriás processzorok és videó kártyák is gond nélkül beszerelhetővé válnak, a legmagasabb szintű játékélményt megtámogatva. Komplett méreteit tekintve pedig egy majd' tizennyolc centiméteres szélességű, továbbá több, mint negyven centiméteres magasságú/mélységű, 3800 grammos cuccról beszélünk. A gépház egyébként támogat ATX és Micro ATX alaplapokat is, illetve belsejében van 4 darab 3.5”, 2 darab 2.5” bővítőhely, továbbá 7 darab kártya slot hely is kialakítva.

 

Portok és eszközök

Ugye a laptopokkal szemben, a PC-knél már nem minden esetben kézenfekvő a portok elhelyezkedése, hiszen a gépházon gyakorlatilag bárhol elszórhatók a különböző bementi helyek. Jelen esetben, a felső szekcióban találjuk a power/reset gombot, közvetlenül alatta pedig, balról jobbra haladva az aktív állapotot jelző vörös kis izzót, két darab USB 2.0-át, illetve a HD audió és mikrofon bementi helyét. Az AEROCOOL Chassis V3X gépház hátuljában pedig a hálózati internetcsatlakozót, a monitor és a VGA kábelek bemeneti helyét, a DVI csatlakozót, hat darab USB portot, illetve a klaviatúra és egér csatlakozóján felül, a három darab audio ki és bemenetet.

 

Alaplap, processzor és memória

A Gigabyte B85M-D2V egy UltraDurable 4 Plus-os alaplap. De mit is jelent ez? A fifikás gyártó optimálisabb formában nem is tudná jellemezni saját termékét, ugyanis piacra dobott cuccai legrelevánsabb tulajdonságait az „ultra” jelzővel turbózza fel, így kvázi a létező legizmosabb teljesítményt kínálja eladásra, melyet papíron gyakorlatilag már nem egyszerű túllicitálni. A hűtést, a teljesítményt, a hatékonyságot és az élettartamot tekintve is a non plusz ultrát prezentálja az alaplap, amire azt kell mondanunk: elhisszük neki. A teszt során remekül működött a konstrukció, és ebből a munkából a B85M-D2V is bőven kivette a részét, kiegészülve az alábbi résztvevőkkel.

Gondolok itt elsősorban ugye a processzorra, ami egy i5-ös, 4460-as IntelCore. A 6MB-nyi IntelSmart Cache-val ellátott, quad-core szív 3.2 GHz-n dobog odabent és nagyobb terhelés hatására ez a pulzusszám akár 3.4-ig is fel tud menni. Az összesen 32 GB-nyi memóriát foglalkoztatni képes processzor egy Intel HD Graphics 4600-as videóvezérlőt kapott, valamint a TurboBoost technológiát. Utóbbival érhető el az imént említésre került pulzus-emelkedés is, előbbi pedig a magok könnyedebb munkáját segíti. A PlayerXT kiegészített változatában egy Savage memória duett dolgozott, most pedig egy újabb Kingston produktumot, a HyperX Fury-et próbáljuk ki. A 8GB-os, 1600 Mhz-s DDR3-as RAM annó a HyperX Genesyst váltotta a piacon, folytatva annak munkásságát a fekete nyomtatott áramökri lapokra épülő memóriachipek, amiknek hűtéséről pedig figyelemfelkeltő dizájnnal rendelkező, több színben is elérhető alumínium hűtőbordák gondoskodnak. Az élettartam-garancia nem hiába van ott a HyperX Fury leírásában, hiszen a memóriamodulok alapos tesztelést követően kerülnek forgalomba, így magas minőséget és remek stabilitást kínálnak.

 

Videókártya+Teljesítmény

A belsőben meglapuló, NVIDIA GeForce GTX 950M ugye egy igen erős középkategóriát hivatott képviselni, így voltaképpen mindenre elég, amire szükségünk lehet. Egy kis gyári tunninggal megtámogatva pedig könnyű szerrel a 960 teljesítményének nyomába is eredhet. Játékok tekintetében könnyű szerrel veszi az elé támasztott, kis kompromisszumokkal akár FullHD-n és High konfigurációk mellett futtatott akadályokat is, de erről majd bővebben néhány sorral lentebb. Jelen videókártya teljesítményét és fogyasztását figyelembe véve, gyakorlatilag számottevő változásról nem tudunk beszélni, tulajdonképpen ezeket tekintve (is) a fentebb már említésre került 960-el van hasonszőrű súlycsoportban. Ez már önmagában tekintve is bizakodásra adhat okot, ám figyelembe véve a rendelkezésünkre álló tunning lehetőségeket, egészen biztosan módot találhatunk igényeink megfelelő kielégítésére. Első körben a GTAV került górcső alá, mely gépünk teljesítményének jóvoltából, igen szépen muzsikált a tesztfolyamat során. A boncasztalra került laptopjaink is könnyedén szokták jóllakatni az említett játékot, ám a Spirit GT úgy csusszant át a kifejezetten magasra konfigurált beállítások mellett is a vizsgán, mint kés a vajon. Sehol egy megtorpanás vagy egy leheltnyi belassulás, kérem. A FRAPS által mért FPS számok is több, mint biztatók, ugyanis High beállításokat alkalmazva is cirka 70-et átlagoltunk. Ez bizony nem rossz. Játéktesztünk soron következő delikvense, az igen csak magas étvágyáról hírhedté vált Witcher3 volt. A laptopok esetében ez a játékmenet valahol mindig kényes pontnak tekintendő, hiszen gondosan kell variálni a rendelkezésünkre álló beállíási opciókkal ahhoz, hogy a kecske is jóllakjon, és egyidejűleg a káposzta is megmaradjon. Jelen esetben szerencsénkre azért nem volt oly' mértékben kötve a kezünk, így egészen magasra húzott, kis kompromisszummal belepiszkált High beállítással operálva is egy kimondottan szép játékmenetet kaptunk. Akadásnak, fagyásnak vagy lassulásnak voltaképpen nyomát sem látva tudtunk átlagosan 31-es FPS átlagot kisajtolni tesztalanyunkból, melynek legalacsonyabb értéke 15, míg a teteje 51 volt. Végül pedig a Project Cars-al zártuk tesztünket, mely ugye gyakorlatilag már semmiféle komolyabb kihívást nem támasztott Spirit GT-nk elébe, így tükörsima köröket tudtunk futni a legmagasabb konfigurációkat alkalmazva is.

 

 

Rendszer

A gépen, mint tesztjeinkben általában, jelen esetben a Windows 10-re esett a választásunk. A sebességet, bootidőt és az egyéb, rendszerhez tartozó folyamatokat tekintve, semmi felmerülő problémával nem kellett farkasszemet néznünk. A PC gyorsan reagált, és mindennemű komolyabb gondolkodást és lassulást mellőzve lehetett indítani a tesztprogramokat vagy a játékokat. PC-nket egyedül a nagyobb étvágyú játékok tudták valamelyest megizzasztani, de azok is csak úgy, ha izmosabb konfigurációkat alkalmaztunk. Ezekből az adatokból kiindulva, a gép tökéletes a mindennapi programok használatában, legyen szó filmek, sorozatok, streamek HD futtatásáról, vagy a magas(abb) beállítások mellett alkalmazott játékélményről.

 

Kinek ajánljuk?

A lent olvasható tesztmérések, valamint a fentebb kibontott véleményezés és tapasztalatszerzés alapján, azt hiszem ez nem is kérdés. Minden gamer álma egy legalább annyira pénztárcabarát, mint amennyire combos PC, ami még évekig megbízhatóan és hűségesen szolgálja majd gazdáját. Mindehhez pedig jelen cikkünk főszereplője tökéletes partner.

 

Összefoglalás

Amennyire elégedettek voltunk a PlayerXT Plus konstrukciójával, annyira jól sikerült a Spirit GT 3.0 is. Maximálisan felhasználó barát, a játékok úgy futnak rajta, ahogy kell és teljesítményét tekintve is abszolút kielégítő. Mindezek tudatában, aktuális tesztalanyunk könnyű szerrel a nyári gamer-születésnapok slágerajándékává avanzsálhat, tudására pedig még jó pár évig biztosan nem lesz panaszunk.

Technikai adatok - Radium Spirit GT 3.0

Alaplap Gigabyte B85M-D2V/Ultra Durable 4Plus, Ultra Cool, Ultra Performance
Processzor Intel® Core™ i5-4460, 3.2 GHz
Memória 8GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX SAVAGE
Merevlemez TOSHIBA 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950 2GB GDDR5 OC
Optikai meghajtó SAMSUNG 24 x DVD-RW
Hűtés Gyári hűtő
Ház AEROCOOL VX3
Ár 179 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

Játék Tesztek

GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 63 102 70
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 34 85 59
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 15 51 31