Sztenderd RAM VS. Tuning RAM

Ami korábban már az ssd-ket illetően bemutatásra került, bizony a memória modulokat sem kerülheti el, így jelen cikkben az esetleges, későbbiekre vonatkozó memória bővítés erényeit kívánnánk számadatokkal alátámasztani. Mert hát ugye RAM és RAM között is ugyanolyan bőséges különbözőségekről beszélhetünk, mint az egyéb modulokat vagy komponenseket illetően.

Ugyan javarészt a gyári memóriák miatt sem kell, hogy különösebben fájjon a fejünk, azonban az extra teljesítmény kisajtolásának lehetőségére, azért a felhasználók java többnyire kapható, hiszen lehet szó a komponensek bármelyikéről, a teljesítménybeli kapacitásnövekedés bizony érezhető lesz. Ez alól pedig nyilván a memória sem kivétel, tudniillik a gyáriak kiegészítése vagy tényleges cseréje, bizony mindenképpen friss vért pumpálva biztosíthat abszolút módon új tempót vagy strapabíróságot az adott konfigurációnak. Nem beszélve például a grafikus teljesítmény lehetséges javításáról is, ami meglehet csak néhány százalékos, az egyszeri felhasználó vagy laikus számára alig érzékelhető differenciában mérhető, ám ettől eltekintve nem kevésbé releváns.

Ezt demonstrálva hívnánk fel a figyelmet két különböző teszteredményre, melyek ugyanazon Lenovo y700-on kerültek lemérésre, annyi különbséggel, hogy míg előbbi a 4GB-os alapfelszereltség számokra átkonvertált erejét szemlélteti, addig utóbbi eredmény már az utólagosan beszerelésre került, két darab HYPERX Savage RAM teljesítményét hivatott prezentálni. Mint azt a feltüntetett eredmények is kiválóan érzékeltetik, az extra memória meglétének jótékony hatása, gyakorlatilag a teljesítmény majdnem minden szegmensében tetten érhető.