Technikai adatok - ASUS ROG G752VY

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD (opcionálisan SSD-vel bővített verzió is elérhető)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 980M 4 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 599 990 Ft

Az ASUS ROG G72VY egy igazi behemót. Nagy, masszív, súlyos és borzasztó strapabíró. Küllemén felül bizony a belső felszereltsége is van legalább annyira combos, hogy akár egy élvonal beli GAMER PC teljesítményével is párhuzamba állítható. Szó se róla, e robusztus tömegnek bizony szemtelenül combos az ára is, ám ezen összegért egy brutális és könyörtelen erőművel gazdagodhatunk.

 

Megjelenés

Az ASUS ROG G752VY minden létező tekintetben egyedülálló. Egyedülálló mind a formatervet, mind a színhasználatot, mind a kialakítást, mind pedig a teljesítményt is figyelembe véve. - De utóbbiról majd később. Tesztalanyunk már csak a doboza alapján is igyekszik önmagát komolyan vetetni az emberrel, hiszen az a méretű és súlyú csomagolás, amelyben a G752VY a tesztpadunkon landolt, rejthetett volna egy óriási monitort, vagy akár egy kisebb tévét is. - Habár ennek a monstrumnak valóban indokolt egy ilyesfajta páncélzat. A fedlapot és a géptestet elnézve, voltaképpen érződik a Republic of Gamers fűszerezés, ám a G752VY mégis egy egészen más látványt hivatott képviselni. Sokkalta terebélyesebb, combosabb és méltóságteljesebb. A színhasználat is abszolút módon igyekszik szakítani a hagyományos sémákkal, így tesztalanyunk a vörös és fekete kombináció helyett, egy kissé talán nehezen konkretizálható színekkel dolgozik, melyben a dominanciát valahol az ezüstös-szürke, a bronz és a narancssárga osztják fel egymás között. Persze mindezt csak a fedlapon, hiszen azt felhajtva, a mattfekete már abszolút módon uralkodik. Még a fedlaphoz tartozóan mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a zsanér sem a szokványos kialakítási és elhelyezési formaterveket élvezi, hanem a két oldali kialakítás helyett, ezúttal középre került elhelyezésre ez az (irodalmilag szebben nehezen definiálható) böhöm vaskos, Republic of Gamers gravírral ellátott arany-narancssárga pánt. Mindezek tudatában pedig a géptest hátuljának egészén végighúzódó, szemrevalóan terebélyes hűtőbordázat, továbbá a fedlap közepére elhelyezett, használat közben narancsszínben izzó, ám alvó és energiatakarékos üzemmódban pihenő ROG logó, már tényleg csak a grátisz. A fedlapot felhajtva is páratlan az a fajta látvány, amivel a G752VY kecsegtet bennünket: Matt fekete, szürkés-ezüstös színkombináció, egyedileg kialakított és formabontó bekapcsoló gombbal, hat parancsbillentyűvel, valamint az egész klvaitúrára jellemző, speciális betűtípussal. Ez bizony dögös lett, kérem.

 

Kijelző

A 17,3-as matt kijelző bizony az ASUS G752VY kismillió egyéb erénye közül éppen az egyik. A közel 178 fokos betekintési szöggel bíró IPS panelnek köszönhetően, tesztalanyunk kijelzője akár a legextrémebb szögekből is tökéletesen látható. Ebbe az impozáns méretű, 1920x1080 pixeles felbontású felületbe pedig nehéz volna ép ésszel belekötni, hiszen minden vonatkozásában gyönyörű.

 

Portok és eszközök

Azt kell mondjam, hogy a gyártósoron bizony nem aprózták el az elhelyezett portok és egyéb bemenetek számát, hiszen a géptest már első ránézésre is masszívan meg van pakolva. Bal oldalt találjuk a kártyaolvasót, a DVD SuperMulti optikai meghajtót, kettő darab USB 3.0-át, valamint a Kensington zárat is. Ez még egy emészthető mennyiség is, az egy oldalra pakolt csatlakozókat illetően, ám a jobb oldal ezen szám majd' kétszeresével lett telezsúfolva. Van itt audio és mikrofon bemenet, kombinált audio/mikrofon csatlakozó, C-típusú USB, két darab USB 3.0, minidisplay port, HDMI csatlakozó, valamint LAN és adapter bemenet is. A már felsorolt fizikai csatlakozókat követően, ildomos még említést tennünk az egyéb portokról is, hiszen tesztalanyunk e tekintetben sem szűkölködik: Van itt wifi 802 11.ac, HD webkamera, Thunderbolt és a játékos körökben már nyilván alapkívánalomnak aposztrofálható háttérvilágítású billentyűzet is. Továbbá úgy vélem még éppen ezen a ponton érdemes egy mondattal adóznunk az úgynevezett XSPLIT GAMECASTER funkciónak is, mely a felső szekcióban fellelhető parancsgombok élén kapott helyet. Ez a funkció pontosan annyit jelent, hogy az alapcsomaghoz jár egy XSPLIT fiók is, amibe ezen gomb megnyomásával tudunk a játékmenetek ideje alatt bejelentkezni, és ezt követően rögzíteni és megosztani is az aktuális játékmenetünket az univerzummal.

 

Teljesímény

Okozott már valaha is csalódást ezen a világon egy Intel Core i7-6700HQ processzor? Dehogy. A négy magos, nyolc szálas processzor 6Mb-os cache-vel dolgozik, 3.5 Ghz-es alapfordulaton. Ugyan a felsoroltakon, továbbá a 2133Mhz-n dolgozó, 8Gb-os DDR4 RAM-on felül még egy integrált kártya is a repertoár része, ám vajon egy IntelHD Grahipcs modul érdekel-e bárkit is, ha a monstrumunk belsejében egy NVIDIA GeForce GTX 980M 8 GB dolgozik? Ugyan. A hordozható játékos gépek világában ez bizony már durván komoly cuccnak számít, és ez nyilvánvalóan a teszteredményeken is érezhető. Nyilván még ezen teljesítmény sem összevethető mondjuk egy Radium PC izomzatával, ám azért mindenféleképpen figyelemre méltó. Mivel ezen két külön súlycsoport tulajdonképpen kettő, abszolút módon eltérő kategóriát is jelent egyidejűleg, így maga az összehasonlítás is értelmetlen abban az esetben, ha mindezt pejoratívan tesszük. Mindazonáltal jelen esetben éppen az ellenkező aspektusból kívánnám megközelíteni ezen összevetést, hiszen bevallom az elmúlt időszakban tesztelt laptopok sűrűjéből, az ASUS ROG STRIX GL502VT-DS74-en felül, éppen az ASUS ROG G752VY az, amelyik nem csak kategóriája élbolyában foglal el meglehetősen előkelő pozíciót, hanem talán még egy középsúlyú asztali géptől sincs kínosan lemaradva. A máskor gyakorlatilag kivétel nélkül küszködő Witcher 3: Wild Hunt is simán elfutott anélkül, hogy az ASUS ROG G752VY egyáltalán csak felszisszent volna. Bátorkodtam már kapásból FullHD ultrán belecsapni a lecsóba, és a meggyőző látvány okozta tükörsima játékmenetnek hála, nem is volt érdekem alább adni. A GTA V-öt, a GRID 2-őt és a Project CARS-t már igazából meg se érezte. Az ASUS ROG G752VY rendkívüli magabiztossággal hagyta a játéktesztek egésze alatt, hogy kényünk-kedvünk szerint nyúzzuk és izzasszuk. Az imént említett játékok aktuális tesztfolyamatai során, kivétel nélkül mindig folyamatos és gördülékeny játékélményben lehetett részünk, lehetett szó akár FullHD high, (mindhárom játéknál olyan 50 és 70 közötti fps számokat átlagolva), vagy netalántán a pofátlanul kimaxolt, ám még így is bőven 40 és 60 fps közé eső ultra beállításokról. Mindezek ismeretében akkor, ha jelen cikkünk főszereplője nem játékos felhasználásra teremtetett, akkor bizony semmi, kérem! A videokártyához egy speciális tartozék is társul, ami nem más, mint a G-Sync rendszer, ami az Nvidia saját fejlesztésű vezérlőchipje a V-sync problémáinak megoldására, mely a kijelző fix frissítési frekvenciájának kiütésével operál. A sokkal simább futást ígérő technológia fix 75 FPS-es képfrissítési korlátot használ, ami egy kvázi kiterjesztett V-Sync rendszer. A lényeg nagyjából az, hogy a monitor sokkal hamarabb dolgozza fel a kapott adatot, ám ennek tükörsima működéséhez kell egy roppant módon combos cucc, amit ugye a G752VY tökéletesen is prezentál.

 

 

Hangzás

Az ASUS G752VY-t a gyártó, a saját fejlesztésű, úgynevezett SonicStudio és SonicRadar kombóval vértezte fel, mely csont nélkül győzhet meg minden gamert kerek e világon hangzásának páratlanságáról. Utóbbi egyébként annyit tesz, hogy a játékosok egy olyan, a képernyőn is megjelenő rétegen keresztül szemlélve észlelhetik a virtuális ellenfeleket, amely a fegyverdörrenések, lépések és egyéb hangeffektek relatív pozícióját kívánja lekövetni, behatárolni, és ezzel egyidejűleg mindezt a felhasználónak is közvetíteni. Ez bizony pazar, egészen pazar!

 

Bővithetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sem kell szűkölködünk. Az egy terrás HDD-n felül, természetesen rendelkezésünkre áll különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítanunk gépünknek, - így a maradéktalan játékélmény, rögvest garantálhatóvá válik. A ROG GL752VY az 1TB-os merevlemez-háttértárral, és e mellé ugye az opcionálisan választott, akár 480GB-nyi M.2 SSD-vel megtámogatva, a roppant módon gyors sebességen felül, hatalmas tárhellyel is büszkélkedhet. Azt meg már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthetős.

 

Rendszer

A nagyvonalú gyártó ügyelt a felhasználók kényelmére, így az ASUS ROG G752VY már előre telepített Windows 10-el érkezett tesztpadunkra. A rendszer természetesen minden létező tekintetben kiválóan szuperált, az alvó és energiatakarékos módból azonnal felállt, illetve minden munka, teszt és egyéb folyamat zökkenőmentesen és gördülékenyen volt végezhető.

 

Kinek ajánljuk?

Mi sem egyértelműbb, kérem: Azonnal egy ilyet minden GAMER kuckójába! Habár persze az ára még sokadik nekifutásra is borsosnak tűnhet, ám ezen összegért az ASUS a non-plusz ultrát kínálja felhasználói számára. Gyakorlatilag nincs min szőrözni, nincs mibe belekötni, hiszen az egész cucc úgy jó, ahogy van. Pont.

 

Összefoglalás

Az ASUS vajon kimaxolta volna a lehetőségit? Ez bizony könnyedén elképzelhető, hiszen rendkívül nehéz volna olyan gépet mutatni, amit teljesítményben felülmúlná ezt a laptopot, így egy kicsit zavarban is vagyunk. A gamerek álma ez az amúgy igencsak méretes laptop, ami a lehető legtöbb játékos igényt kiszolgálja. Az i7-es processzor a 980M videokártyával tökéletes választás, amit csak további finomságokkal bővíthetünk a laptop további verzióinál.

Technikai adatok - ASUS ROG G752VY

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD (opcionálisan SSD-vel bővített verzió is elérhető)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 980M 4 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 599 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 83 123 103
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 61 85 71
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 50 99 72
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 59 107 81

Fotógaléria