Alig fél évvel ezelőtt robbant a hír, hogy az úgynevezett netes bérbányászat előzményei, és persze annak közvetlen következményei is milyen mértékű piaci károkat okoznak, sajnos már globális szinten is. Mindennek eredményeképpen egyrészt ugye meglehetősen megritkult a halandó ember számára fellehető készletek száma, másrészt pedig irreális módon növekedni kedztek a még elérhető darabok piaci árai. Ezt sajnos megéreztük mi is, mint mindenki más, de ahelyett, hogy végre pont kerülhetne e fájdalmasan drága történetnek a végére, a helyzet az utóbbi néhány hónapban csak még rosszabbra fordult.

 

És sajnos ez még közel sem a jéghegy csúcsa

És bár az átlagfelhasználók számára ez a hír bizony egy érvágással ér majd fel, a Digitimes forrássai szerint a közép- és csúcskategóriás grafikuskártyák vételára még koránt sem érte el a csúcsát. A jelentés előzetes kalkulációi szerinti ~5-20 dolláros áremelkedés pedig még közel sem a jéghegy csúcsa, hiszen vélhetőleg ez csupán csak az anyag, illetve az előállítás és forgalomba helyezés költségeit hivatott fedezni; ebből pedig egyenes arányosan következik, hogy ennél mi nyilván már csak drágábban juthatunk majd hozzá a grafikus vezérlőkhöz.

 

 

A probléma fő forrása, -már az eddig taglaltakon felül- hogy a kriptobányászat eredményeképpen mind a GPU-kból, mind pedig a memóriachipekből rendkívül szűkösek lettek a készletek. Ráaádsul mivel a kereslet alakítja a kínálatot, a bányászat pedig már csak az online multiplayer címek túlszaporodásával is egyre csak népszerűbbé válik, így momentán csekély az esélye a helyzet a normalizálásának.

Üzletünk laptop kínálata az alábbi, míg asztali számítógép repertoárunk pedig ezen a linken tekinthető meg!